IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BauMax напуска българския пазар?

Веригата изготвя спасителен план, който включва затварянето на част от клоновете в Източна Европа, посочват австрийски медии

11:17 | 29.03.14 г. 1
BauMax напуска българския пазар?

Австрийската верига bauMax, която притежава осем магазина у нас, може да напусне българския пазар. Това става ясно от публикация в австрийския вестник Die Presse, цитирана от още няколко местни издания.

Според информацията bauMax изготвя спасителен план, който включва и затварянето на някои от източноевропейските представителства на групата, сред които и това в България.

По-рано през тази седмица стана ясно, че австрийското правителство може да изкупи колекцията от предмети на изкуството на основателите на веригата – семейство Есл. Колекцията включва 7 000 предмета, а пазарната ѝ стойност се оценява на над 250 млн. евро.

Австрийският министър на културата Йозеф Йостермайер съобщи след заседание на кабинета, че предстоят разговори и срещи с експерти, за да се прецени дали е възможно държавата да изкупи колекцията във време на силно свити бюджети.

В дискусиите ще участват и представители на кредиторите на bauMax, които също биха могли да се възползват от колекцията, ако групата изпадне в несъстоятелност.

Веригата магазини има спешна нужда от свежа ликвидност, след като голяма част от дъщерните ѝ дружества отчитат загуби. Според информацията на Die Presse през 2012 г. групата на bauMax е публикувала обща загуба от 126 млн. евро, която до голяма степен се дължи на магазините в източната част на Стария континент. В Румъния компанията е отбелязала загуба от 26 млн. евро, в Турция – 14 млн. евро, а в Хърватска – 11 млн. евро. В България пък загубата е била в размер на 6,5 млн. евро.

Новата стратегия за спасяването на bauMax трябва да бъде готова до края на април. За целта дружеството ще ползва услугите на компанията за стратегическо консултиране Roland Berger.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ТАТО
преди 10 години
ПЛЪХОВЕТЕ НАПУСКАТ ПЪРВИ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още