IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Ще продължаваме да възстановяваме ДДС в срок

Стимулиране на достъпа на малки и средни фирми до кредити е основен инструмент на икономическата политика, заяви премиерът

14:49 | 02.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Ще продължаваме да възстановяваме ДДС в срок

Възстановяването на ДДС в срок, намаляването на административните тежести и стимулирането на достъпа до кредитни ресурси са сред мерките, които правителството предприема за развитие на икономиката. Това стана ясно от отговора на министър-председателя Пламен Орешарски по време на редовния блиц контрол в Народното събрание. 

"Настоящата година е първата от 5-6 години, в която фирмите са влезли с напълно възстановен ДДС в срок". Това стана ясно от изказването на министър-председателя Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол, цитиран от агенция „Фокус”.

Той посочи, че въпреки затрудненията през миналата година правителството е успяло да навакса изоставането при възстановяване на ДДС и кабинетът ще продължи да следва тази политика.

„За първите три месеца на годината няма по-високи салда на невъзстановени нива на ДДС, което показва, че ние продължаваме да възстановяваме в срокове ДДС и не използваме този инструмент за манипулиране на крайните салда на бюджета“, каза Орешарски.

Според премиера основен инструмент на икономическата политика ще е стимулирането на достъпа на малките и средни фирми до кредити. Министър-председателят уточни, че в тази насока се разчита много на Българската банка за развитие (ББР), която предлага нови продукти, насочени към стартиращ и към експортен бизнес.

Като посочи, че интересът към кредитите на ББР е основно от малкия бизнес, Орешарски заяви, че чрез малките фирми правителството се надява да подпомогне по-високите темпове на икономически растеж, които очаква през тази година.

По отношение на българската позиция за кризата в Украйна премиерът заяви, че правителството имало изключително балансирана позиция и в частност по отношенията Украйна - Русия. „Ние бихме искали и се надяваме да не се стигне до трети кръг широкомащабни санкции срещу Русия поради негативния ефект, който ще имат върху страните-членки и по-специално в източната част на континента“, каза той.

Що се отнася до първите два кръга санкции, Орешарски коментира, че те са съгласувани в Европейския съвет и не представляват санкции със сериозни последици за взаимоотношенията на ЕС с Русия. „Ние сме подкрепили тези решения. Нашата позиция се оценява като сравнително балансирана и ще продължим да водим такава политика”, обясни Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ама разбира се!И най-вече на тези, който се занимават с източване на ДДС, нали г-н Орешарски (Параванов).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още