IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: По-драстично поскъпване на водата ще има през 2016 г.

Ако парите в сектора бъдат събирани своевременно, ще имаме достатъчно за големи инвестиции, смята председателят на Асоциацията по водите

09:54 | 04.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ив. Иванов: По-драстично поскъпване на водата ще има през 2016 г.

Очаква се повишаване на цената на водата, но с колко точно, ще трябва да каже ДКЕВР, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов.

Заложеното в стратегията за ВиК сектора, изготвена от експерти от Световната банка, предполага цените да се повишат двойно или тройно спрямо сегашното им ниво, но това едва ли ще се случи, посочи експертът. Той смята, че цените плавно ще започнат да се покачват, а първото по-драстично увеличение ще се случи в началото на 2016 г.

Според Иванов досега решенията за цената на водата са били изцяло политически, тъй като властта не е искала да “разсърди хората”, поради което, са правени редица компромиси.

Иванов твърди, че един от най-големите проблеми във ВиК сектора е ниската събираемост на задълженията от страна на операторите. Процентно месечното събиране е между 60% и 90%, уточни Иванов, припомняйки, че има натрупване на големи задължения.

“Ако тези пари бъдат събирани, ще имаме достатъчно за големи инвестиции”, коментира експертът. По думите му е необходимо да се инвестира преди всичко в инфраструктура, защото България може да се похвали с добро покритие с водоснабдителни услуги, но не и с добро качество на водопровода.

Иванов твърди, че, ако подобни инвестиции не бъдат направени, страната няма да получи средства от Европейския съюз.

“Влизайки в ЕС, поехме ангажимент да построим пречиствателни станции и канали, но сме далеч от изпълнението на всичко това”, коментира председателят на Асоциацията по водите. По думите му Европейската комисия ще санкционира страната за липсата на действие, макар че докладът по темата се бави. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Гола вода сте :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Докато не изпълнят поставената ни чрез контролиращите ни институции ЦЕЛ, водата да стане над 5лв/куб.м. -> няма да мирясат! А и те са катализирани/поощрявани , да приберат сега голяма част от необходимите пари, които ще се вземат като кредит, за изплащането на който, цената ще трябва да подскочи 2-3 пъти... като местните данъци в София, поскъпнали като следствие от изграждането на всички неотменими проекти... особенно изграждането на "по-далечните лъчи"!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Ама какви са тия стратези , експерти и други на Световната банка, която предвижда такива ръстове от 2 - 3 пъти спрямо сегашните нива - защо е необходимо това.Сложете я тази стратегия за ВиК сектора изготвена от екперти за световната банка, да я прочетат всички хора, да си кажат думата.А на коло стотинки Соф.вода взема водата от Язовир Искър? 2-3-5 стотинки.Загуби 60%, събираемост 60% - ама наистина сте специалисти, дето да ги напсува човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
"Иванов твърди, че един от най-големите проблеми във ВиК сектора е ниската събираемост на задълженията от страна на операторите. Процентно месечното събиране е между 60% и 90%, уточни Иванов, припомняйки, че има натрупване на големи задължения."Това не е лоша събираемост, като се има предвид, че между 60% и 90% от водата изтича от калпавите тръби на водоснабдителните дружества. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още