IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Маринова: Залесяването е приоритет за 2014 г.

В момента имаме излишък от дървесина, заяви заместник-министърът на земеделието

17:52 | 07.04.14 г.
В. Маринова: Залесяването е приоритет за 2014 г.

Залесяването е приоритет за 2014 г., коментира заместник-министърът на земеделието Валентина Маринова по повод откриването на Седмицата на гората. Очаква се през тази година да бъдат залесени над 14 хил. декара, уточни тя, цитирана от БНР.

„България е изостанала със залесяването, но тази година това е приоритет. Произвеждаме повече фиданки и отваряме нови работни места за хора, които са с по-ниска квалификация, но ще разчитаме изцяло на тях в регионите, където не може да се ползва техника“, добави тя.

74% от горския фонд на България се стопанисва от държавата. Общините са вторият голям собственик с 13%, а останала част е на физически, юридически лица и различни организации, припомни Маринова. Тя съобщи, че се очаква до края на година да бъдат сертифицирани около 25% от българските гори.

Според данните на агроминистерството 6,5 млн. кубика е добитата маса през 2013 г. В момента има излишък от дървесина и няма необходимост да се сече повече.

„В момента има не само достатъчно посадъчен материал, но и излишна дървесина в страната“, коментира зам.-министърът по време на засаждане на дръвчета в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, информираха от МЗХ. По думите й този излишък е следствие намаленото търсене както на вътрешния, така и на гръцкия и турския пазар.

Според Валентина Маринова настоящата ситуация на пазара налага да бъдат преразгледани цените на дървесината, след срещи с професионалните организации и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още