IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: 2% е ръстът на туристите в зимните курорти

Денонощната работа на машините за изкуствен сняг са спасили сезона, смята експертът

23:31 | 10.04.14 г.
Румен Драганов: 2% е ръстът на туристите в зимните курорти

2% ръст на туристите записват българските зимни курорти. Като цяло очакванията са били по-високи и големи курорти като Пампорово и Банско са очаквали в края на 2013 година ръст на туристите от 30 на сто. Този коментар направи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в предаването "Денят он еър" на телевизия Bulgaria on Air. 

Драганов посочи, че много хотели са работели отлично, дори и при необичайно високите температури, други обаче са били с намален капацитет. Инвестициите в оръдията за сняг и хората, които са работели денонощно на тях обаче са спасили сезона при топлата зима, допълни експертът. 

Статистиката показва и значителен ръст, в рамките на 40%, на бизнес посещенията у нас през февруари. Драганов обясни този резултат с драматичните събития през миналия февруари, когато България беше обхваната от масови протести, довели месец по-късно и до оставката на правителството на Бойко Борисов. 

На този етап няма данни за отлив на руски и украински туристи - интересът към България остава огромен, коментира още експертът.

Той препоръча собствениците на хотели да не бързат да препродават запазените от руски и украински туристи легла. Евентуално дублиране на резервации би създало сериозни турбуленции през лятото, което всъщност е по-лошо от всички други трагични сценарии. 

„Има огромен брой полети от Русия към България и всички са пълни, изпълняват се абсолютно редовно. Няма отказ от никой голям туроператор“, успокои Драганов, според когото има само недоговорени нови капацитети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още