IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Работодатели масово злоупотребяват с броя на работещите

Заради сумираното изчисляване на работното време един служител работи като за един и половина, изчисляват от синдиката

16:48 | 11.04.14 г. 2
КНСБ: Работодатели масово злоупотребяват с броя на работещите

Работодатели масово злоупотребяват с броя на работещите, възползвайки се от сумирано изчисляване на работното време (СИРВ)* за сметка на интересите на работниците и служителите. Това каза изпълнителният директор на ИА "Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова по време на кръгла маса "Трудови, осигурителни и социални права".

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов поясни, че сумираното изчисляване на работното време  позволява оптимизиране на дейността, така че един служител да работи като за един и половина, като работното му време е 12 часа, вместо да се назначат нови работници, съобщават от пресцентъра на синдиката.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров СИРВ се възприема не като начин на отчитане, а като начин на организация на работното време. В резултат се дерогират нормите на Кодекса на труда за 8-часов работен ден, 5-дневна работна седмица и 48-часова непрекъсваема междуседмична почивка, е посочил Димитров.

Димитров обяснява още, че процесът на съгласие с работодателските организации по казуса няма да е лесен, тъй като става въпрос за интереси. Въпреки това позицията на синдиката е, че използването на СИРВ за извличане на печалба накърнява правата на работещите.

КНСБ очаква от правителството да формира отношение по изследванията и констатациите, направени от синдиката, да представи своите виждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество и да обяви дали счита за необходимо да бъдат предприети съответните изменения и допълнения на трудовото законодателство.

* Сумирано изчисляване на работното време (СИРВ) е форма на отчитане, при която установената нормална продължителност на работното време се спазва средно за определен по-продължителен от деня и седмицата период от време. В този случай продължителността на работното време през отделните дни може да надвишава нормалната, но работата в повече се компенсира с почивка в границите на отчетния период. По този начин балансът на работното и свободното време се запазва средно за периода на отчитане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Не далновидността на болшинството от работодателите ще им изиграе лоша шега. Не е далеч времето когато ще е срамно да се работи за БГ работодател. С времето, Европа ще ги принуди да играят по правилата, но нещата няма да се променят за тях заради създадения им от самите тях имидж!Наистина е престижно да се работи за "Форд" или компании като "Форд" Самата им история мотивира. Съвсем друго е да работиш за Дудьо - Кривата Краставица от село Г. Надолнище, които през 100 офшорки притежава съмнителен и некоректен бизнес у Българско ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
krasssen
преди 10 години
Смешни заплати , умрели синдикати и продажни политици .Обичам родината България и мразя я като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още