IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерите ще наемат студенти за работа по Черноморските курорти

В бъдеще държавата обмисля да поема част от разходите за работниците по морето, което ще позволи увеличение на заплатите

18:08 | 25.04.14 г. 8
Хотелиерите ще наемат студенти за работа по Черноморските курорти

Предстоящият летен туристически сезон по Черноморието ще бъде подсигурен с кадри. Тази година хотелиерите ще разчитат основно на студенти, които желаят да работят на различни длъжности по курортите или на практиканти – завършващи специализирани училища по туризъм, които да изкарат практиката си и в същото време да получават възнаграждение за труда си. Това е едно от предложенията, които държавата и туристическият бизнес са обсъдили днес на съвместна среща по повод на очертаващия се сериозен дефицит на кадри в туризма.

Вицепремиерът Даниела Бобева и представители на големите черноморски курорти са обсъдили краткосрочни и стратегически мерки заедно със заместник-министъра на труда Росица Янкова и директора на Агенция по заетостта Асен Ангелов.

Вицепремиерът посочи, че през сайта на Министерския съвет студентите ще бъдат приканвани да започнат работа в туристическия сектор, също така специализираните учебни заведения ще изпращат на лятна практика младежите, които се обучават в тях. В по-дългосрочен план се предвижда при нужда България да кани и чужденци, които да запълнят вакантните места за работа по морето. „На този етап обаче това няма да се прилага”, увери Бобева.

Тя посочи, че в момента у нас има 400 хиляди безработни и държавата ще положи всички усилия да ги устрои на работа. 

По данни на трудовата агенция тази година в бюрата по труда са регистрирани повече кандидати, квалифицирани в туризма, отколкото се търсят реално. Директорът на държавната агенция посочи, че общо 28 хиляди души са регистрираните в бюрата по труда, които отговарят на изискванията на работодателите в туризма. Идеята е вместо да получават социални помощи, да се включат като работници през предстоящия летен сезон. От своя страна работодателите увериха, че поемат разходите за транспорт, настаняване и храна.

Асен Ангелов каза още, че чрез бюрата по труда са заявени 7 хиляди работни места в туризма, като се очаква в пика на сезона те да се увеличат. Агенцията по заетостта ще осъществява посредничеството между работодателите от сектора и подходящите кадри, регистрирани в бюрата по труда, увери Ангелов. В бъдеще е възможно да се осъществи и идеята за обучение на кадри по заявка на конкретни работодатели или цели сектори, които имат нужда от кадри, допълни той.

Заместник-министърът на образованието Иван Кръстев изтъкна, че работи и схемата, при която работодателите могат да подават заявки за свободни места чрез кариерните центрове на ВУЗ-овете. Той посочи, че това е работеща мярка, която е одобрявана и от студенти, и от работодатели.

Вицепремиерът Даниела Бобева каза още, че предстои на следващи срещи да се реши проблемът с преодоляване на сезонната заетост. По нейни думи не е възможно за абсолютно всички работещи през лятото да се осигури и заетост през зимата в ски курортите. Тя издаде, че най-вероятно ще се осигурява обучение и допълнителна квалификация на студенти в зимните месеци, по време на което те ще получават стипендии.

„Предстои да се мисли какви форми на заетост ще се стимулират през зимните месеци”, каза Бобева.

В тази връзка заместник-министърът на труда Росица Янкова посочи, че обучение на туристически кадри в зимните месеци може да бъде финансирано с европари. Би могло да се заплаща стипендия и транспортни разхода, каза Янкова. Друга мярка е стимулиране на мобилността на служителите – да се поемат разходите за транспорт или за пренос на имуществото с цел хората да се преместят по-близо до работното си място. Обмисля се и подпомагане на преместване на цели семейства, каза тя. И обясни, че когато единият член на семейството е зает в сектора на туризма, държавата би могла да субсидира работното място на другия.

Михаил Попов от Съюз на собствениците в Слънчев бряг посочи, че подобно държавно субсидиране би било много полезно за работодателите, защото ще им позволи да повишат заплатите на служителите.

Кои са дефицитните кадри

И тази година най-голям недостиг се очертава на спасители и среден туристически състав – администратори, каза Бобева. В момента се провежда обучение за спасители на абитуриенти от социални домове с финансиране от Червения кръст. Предвижда се по-активно да се осигуряват кадри за туризма през следващите години, каза вицепремиерът.

Заплатите през новия сезон ще варират между 400 и 900 лева, коментираха от бранша. Единствено мениджърите на хотелите ще получават между 2 и 5 хиляди лева месечно. Работодателите обаче напомниха, че подсигуряват всички останали разходи за персонал.

Данните на агенциите за подбор на персонал обаче показват, че желаещи да работят на морето почти липсват – не само заради ниското заплащане, но и заради по-добрите трудови условия в големия град – сключване на трудови договори, плащане на осигуровки и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Кой им е писал бизнесплановете на тия "бизнесмени"? Кой им е написал там че маймуни с трици се ловят и това ще трае вечно? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Интересното е, че от БСП най напират да плащат на хотелиерското съсловие с наши пари! Масларова с пари от бюджета им пращаше бройки да закърпват бюджетите си уж загрижена за пенсионерите!!!! Tе хорицата на лук и хляб у дома, тя на хотел ги прати !!!? :D Ако парите платени на хотелиерите тогава им ги бе дала на ръка щяха половин година да карат с тях! , Сега пък работниците им да плащаме! Че и забележете наглостта: "Така Те /хотелиерите/ щели да плащат по високи заплати" Поне да отдаде заслуженото на данъкоплатците към евентуалното повишение на доходите на работещите в туризма споменавайки ги !!! Ми за кво го градихме капитализма тогава? Значи не е от значение колко е способен капиталиста. Умен или *** , грамотен или не, държавата ще му плаща масрафа! Нека пазара ги отсее *** за да останат грамотните. И без това не останаха места без хотели. А и както се чува /КАРАДЕРЕ/ още мераклии има. Така де държавата няма да ги остави ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Jay Gould
преди 10 години
Хотелиерите може и сами ще си сервират по морето това лято! Обещават се баснословни заплати от по 400 лв. (уаууу, обещани цели 50-100 лв. увеличение в сравнение с предните години) за 14 часа работа, не че и тях ще плащат (много ми е интересно дори в най-избушения и каталясал хотел и ресторант в столицата на Западна България - София, дали има такива заплати?), но изискванията са руски, немски, английски, китайски, суахили, урду, арабски, висше образование поне бакалавърската степен, хубав *** ако си женско и усмивка като на *** рекламиращ паста за зъби White glo. Държавата пък загрижена, че робите избягали в Северните щати (ми да пукнат от глад ли?), щяла да помага на бедните закъсали хотелиери финансово, понеже персонал нямало и да им поемела част от разходите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Няма ли някой да защити родната политика ?! Тва е политика за развитие на Българския туризъм! Усвояваме пари секакви български, руски, европейски,... Народни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
О котьооооооооооооооооооооо, явно балъците които са готови да бачкат за 200 евро месечно по 10 часа на ден, 7 дни в седмицата са свършили и стигнахме до студентите. Но един студент може да отиде на бригада за 5-6 месеца в чужбина и да изкара много повече от стотинките, които му готвят нашите хотелиери. Явно вече е време да се търсят работници в ромските гета, защото се съмнявам че нормален човек би се навил да бачка за родните мутри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Глея ги ти!! Ха ...от къде накъде с пари на данъкоплатеца, ще се плащат част от заплатите на работниците на някой си сулЮ, дето имал хотел, но не може да го управлява!!!? Ми да го продава и да става СЕРВИТЬОР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"В бъдеще държавата обмисля да поема част от разходите на работниците по морето, което ще позволи увеличение на заплатите" Гениално ! ха ха ха Абе как им хрумват такива гениални идеи! А останалите? Защо само за хотелиерите? Дали не е защото който успее да осребри властови пост си е построил хотел? Хе хе хе ами останалите работодатели? Те също имат нужда от квалифицирана работна ръка. Да вземе държавата /тоест работещите в нея/ да плащат заплатите, а чорбаджиите да обират само печалбите! ха ха ха ееехххх каква лява партия дойде на власт! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
*** направо целите ... що да помага само. Дори ако искат ще отида да работя, ще взимам заплата и пак ще им я давам, важното е да се въртят парите, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още