IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Добре функционираща съдебна система създава добра бизнес среда

Сред рисковете да се инвестира в България е политическата стабилност, коментира британският посланик Джонатан Алън

12:52 | 29.04.14 г.
<p>
	Зинаида Златанова (в средата) откри конференцията &quot;България в Информационното табло на Европейския съюз в областта на правосъдието&quot;.<em> Снимка: БТА</em></p>

Зинаида Златанова (в средата) откри конференцията "България в Информационното табло на Европейския съюз в областта на правосъдието". Снимка: БТА

Добре функциониращата съдебна система ще допринесе за създаването на привлекателна бизнес среда. Това каза днес вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриването на конференция "България в Информационното табло на Европейския съюз в областта на правосъдието", цитирана от БТА.

Акцентът в Информационното табло за 2014 г. е поставен върху споровете по граждански и търговски дела, както и върху административните дела, посочи Златанова. По думите й България е на първите места по най-малко "висящи" граждански и търговски дела, както и на административни дела на първа инстанция на глава от населението. Златанова допълни, че страната ни е и сред държавите с най-малко необходимо време за решаване на изброените дела.

Споменатите данни поставят страната ни в сравнително положителна светлина, що се отнася до бързина на правосъдието, смята Зинаида Златанова. Тя добави, че винаги може да има и отделни казуси, които говорят за бавно правосъдие, но според нея те вече се приемат за изключение и прецедент.

Посланикът на Холандия Томас ван Орсхот посочи, че възприятията за корупцията кара чуждестранните компании да се страхуват да инвестират у нас. По думите му за това е много важно случаите с корупция да бъдат преследвани, което показва, че правосъдната ни система работи.

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън допълни, че сред рисковете да се инвестира у нас е политическата стабилност. По думите му протестът през миналата година е дестабилизирал държавата. Алън посочи, че не е сигурен обаче дали възприятията за корупция у нас кореспондират на реалността. Той добави, че не смята, че ситуацията е толкова мрачна, колкото вярват българите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още