IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко ведомства ще борят нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков инициира създаването на работна група по проблема

17:55 | 08.05.14 г.
Няколко ведомства ще борят нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков инициира създаването на работна група за борба с нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци и храни, съобщават от Министерството на земеделието.

В работната група ще участват експерти от няколко ведомства -  агроминистерството, Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Българска агенция по безопасност на храните, агенция „Митници“ и Национална агенция по приходите.

Целта е да се затегне контролът при вноса на плодове и зеленчуци в страната, тъй като българските производители страдат от безконтролния внос и дъмпинга на цените.

Преди майските празници зеленчукопроизводители обявиха готовност за протест с искането за по-добри възможности да пласират продукцията си на нашия пазар и за ограничаване на дъмпинговия внос на зеленчуци от чужбина.

От началото на годината служителите на НАП проверяват камионите със зеленчуци от българската граница до пазарите в страната. По време на празничните дни земеделският министър увери, че ще издаде заповед малките бусове, които са до 3,5 т, също да подлежат на такава обработка. Ще се следят и финансовите документи, които те притежават и сертификатите за произход на продукцията.

Греков обеща и срещи на агроминистерството с търговските вериги, за да се договорят условия, при които зеленчукопроизводителите и овощарите да могат да предлагат директно продукцията си в големите магазини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още