IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради занижен контрол в България влизат зеленчуци със съмнително качество

Малките превозни средства не се проверяват, твърдят производители

13:08 | 23.04.14 г.
Заради занижен контрол в България влизат зеленчуци със съмнително качество

Контролът по границите е занижен, затова в България влизат зеленчуци и плодове с ниско качество. Това каза пред БНР Георги Кафтанов, зеленчуков производител от Сандански, председател на местното земеделско сдружение "Югозапад 2013".

Зеленчукопроизводителите от доста време настояват да се засили контролът от страна на фитосанитарните служби към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), посочи той. Според  Кафтанов в момента се контролират автомобили над 3,5 тона и така вносът на некачествена продукция става с по-малки коли, които не се проверяват.

Кафтанов посочи като пример, че в България са влизали заразени с насекоми-вредители домати от Гърция. Там тази стока се води брак и предлага на ниски цени, което е проблем за българските производители. Масовата практика е тази продукция да се взема без фактури и да не може да се проследи откъде идва.

Николай Роснев от БАБХ обясни, че не всичко е съсредоточено в ръцете на Агенцията. Според него вносът на домати с лошо качество е бил прекъснат за известен период от време, след масираните проверки по границата миналата година, но след това е тръгнал отново.

Да се промени заповедта за проверка и на по-малките превозни средства - това е в правомощията на Националната агенция по приходите и на Министерството на финансите, каза експертът.

Той посочи, че инспекторите проверяват основно големите борси. „Ако отидете на една голяма борса, примерно "Слатина", ще се убедите, че всички домати са пакетирани и с документи за качество. Проблемът идва оттам, че дребните търговци носят кашони, изсипват тези продукти и тази стока вече няма произход“, заяви Роснев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още