IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверките по пазарите за пролетните зеленчуци са основно по документи

Вносните зеленчуци се изследват още на границата, твърдят инспектори

10:03 | 11.04.14 г.
Проверките по пазарите за пролетните зеленчуци са основно по документи

Проверки по пазарите на пролетните салати са основно по документи, а проби за опасно съдържание на нитрати и тежки метали се взимат само по график и могат да се изследват единствено в столицата. Въпреки всичко нарушения не липсват. Много често по масите липсват етикети и сертификати за произход на зеленчуците, съобщи БНТ.

Проверките по пазарите обикновено се изразяват в преглед на етикетите и документите за произход на стоките.
При проверка продавачът или собственикът на стоката трябва да обяви каква е продукцията, откъде е произходът й – от България или внос, от коя страна, какъв е класът на качеството, посочи Кирил Делчев – директор на областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в Хасково.

Търговците често пренебрегват изискванията на закона. Така още на първите няколко проверени маси на пазара в Хасково са установени нарушения.

Част от продукцията е без необходимата маркировка и етикетировка. За българските продукти – доматите и краставиците, не могат да ни представят документ за произход, коментира нарушенията инспектор Даниела Данева.
Продавачите се оправдават с това, че не получават документи за всяка партида. „Стоката ни наистина е българска”, твърди търговец.

В същото време проби за лабораторен анализ се вземат само по график. Това обаче не трябвало да притеснява потребителите.

Вносните зеленчуци, които представляват рискова група, се изследват, разбира се, не всяка партида, но по анализ на риска, още на границата, твърди Кирил Делчев. Съветът към потребителите е да четат внимателно етикетите и да се доверяват само на търговци, които познават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още