IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Готвеният вот на недоверие е политическа игра без мисъл за енергетиката

Енергийният министър няма притеснения за състоянието на дружествата в сектора

18:38 | 09.05.14 г. 2
Стойнев: Готвеният вот на недоверие е политическа игра без мисъл за енергетиката

Като политическа игра без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес определи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев готвения вот на недоверие срещу правителството.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че днес ще внесе четвърти вот на недоверие срещу кабинета като този път мотивите ще са слабото управление на енергетиката. Таско Ерменков обаче уточни пред журналисти, че до следобедните часове такова искане не е внасяно в деловодството на Народното събрание.

„Аз виждам в дебатите една добра възможност да направим анализ на сектора - както на нашите политики, така и на техните действия”, коментира още Стойнев, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

„Надявам се Борисов, който си отиде от власт заради енергетиката, да може да обясни докъде той стигна с проекта „Южен поток” и дали лихвата от 8%, която той договори, беше добра, защо замръзна изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни, защо бе спрян износът на ток и кой доведе Националната електрическа компания (НЕК) почти до фалит”, заяви още министърът.

Стойнев няма притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката. Той се позова на агенция Fitch Ratings, която на 20 март потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) -  "ВВ+" със стабилна перспектива.

Припомняме, че от Fitch коментираха, че при определянето на рейтингите са взети предвид силната позиция на БЕХ на пазарите на електроенергия и газ в страната. Потвърждаването на рейтинга е и благодарение на факта, че БЕХ е изцяло държавна собственост и има държавни гаранции за 30% от задълженията на холдинга.

От агенцията посочиха още, че опасност за БЕХ е повишаването на задлъжнялостта през 2014 година и 2015 година заради ограничените парични потоци на фона на големите капиталови разходи. Това обаче е в съзвучие на европейските тенденции по отношение на фирмите, предлагащи комунални услуги.

Междувременно Бойко Борисов коментира пред агенция Фокус, че е договорил документите за проекта "Южен поток" да се подпишат със спазването на всички европейски процедури, „така както се пише по книга“. Лидерът на опозицията смята също така, че НЕК вече е във фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Я, 99-лайнев пак се обади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Maria321
преди 10 години
А спонсорството с мисъл за енергетика ли е?http://economix.bg/ministrite-skriha-otcheta-na-nek
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още