IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Туристическите атракции трябва да създават работни места

Регистрираните недвижими паметници на културата в България наброяват 43 276, посочи той в лекцията си в Стара Загора

11:55 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър Община Стара Загора</em></p>

Снимка: Пресцентър Община Стара Загора

"Туристическите атракции трябва да създават работни места", заяви в събота в Стара Загора професор Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма, цитиран от пресцентъра на общината. 

Регистрираните недвижими паметници на културата в България наброяват 43 276, посочи Драганов в рамките на лекцията си „Историческите дестинации в България като перспектива за развитието на туризма в страната ни". „Огромното културно-историческо наследство е публична държавна собственост, която трябва да се поддържа и охранява“, каза още Драганов.

По думите му създаването на работни места е регламентирана държавна помощ, която може да се насочи към подобряване на местните икономики. Инструментариумът се нарича публично-частно партньорство и различни форми на държавно възлагане, поясни порфесорът.

Според него е необходим регистър на туристическите атракции публична държавна собственост в страната, уточняване на техните ясни граници и създаването на работни места за подобряване на местните икономики.

„Богатото културно-историческо наследство на хилядолетна Стара Загора, построено от предците, се нуждае от съдействието на съвременния постмодерен културен туризъм“, заяви още професорът. "Не познавам друг град с толкова изявена културна общественост и значима индустрия", допълни той.

Лекцията е част от програмата на Национална конференция „Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите – пролет 2014“. По време на откриването зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова подчерта, че е необходимо българите да обогатят знанието си за историческото наследство, което градът е съхранил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още