IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ: Откритите нарушения в одита на ДКЕВР са отстраними*

От EVN България определиха проверката като тенденциозна и не отчитаща специфики в сектора

16:52 | 14.05.14 г.
ЧЕЗ: Откритите нарушения в одита на ДКЕВР са отстраними*

Констатираните от Държаваната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нарушения се дължат на обективни причини – натиск за минимизиране на разходите, намаляващ финансов ресурс от страна на неблагоприятни за дружеството ценови решения, постоянните кражби и посегателствата върху съоръженията.

Този коментар направиха от ЧЕЗ България във връзка с представения днес одит на трите електроразпределителни дружества в периода 2008 – 2013 година, който установи общо 2690 нарушения на трите компании.

Според ЧЕЗ откритите нарушения са отстраними, като очакванията са за „ползотворен диалог с ДКЕВР и институциите за постигане на необходимите резултати и стабилизиране на енергетиката”.

Дружеството работи изцяло в съответствие на българското и европейското законодателство, гарантират още от ЧЕЗ.

„През последните три години, след одитите от 2010 година, предприехме действия, целящи адаптиране на нашия бизнес към препоръките на ДКЕВР и със средата и обществените очаквания”, се казва още в прессъобщението.

От компанията допълват, че са получили доклада днес и след като го проучат, ще изразят становище по констатациите и направените препоръки.

Припомняме, че в следващите "15 - 20 дни", по думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев, институцията ще бъде готова с актовете по откритите нарушения. След това компаниите ще имат тридневен срок за възражения. 

EVN България: Одитът е тенденциозен

Одитът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е непрофесионален, хаотичен и преднамерен, заяви в специална пресконференция Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България.

Според него са извадени единични случаи, от които се правят генерални изводи, които злепоставят компанията. Не са отчетени и някои специфики като честата смяна на законодателството в областта на енергетиката, липсата на правила, икономическата нестабилност и честата смяна на членовете на ДКЕВР.

Анализът не отчита реалното качество на предоставената услуга, двойното намаление на технологичните разходи, намаляването на аварийността и гъвкавите системи за обслужване на клиентите.

Гочо Чемширов от EVN България отхвърли обвиненията за спестените технологични разходи, които са били укривани от компанията. Според него тези средства са изразходвани в полза на клиентите, защото са инвестирани в мрежата.

Технологичните разходи не са заявявани от EVN, а се определят от ДКЕВР, допълни още Чемширов.

Той коментира и отчетените отклонения в качеството на предоставяното електричество. Измерено е качеството на предоставяната услуга по 15 жалби за нарушения. Действително са установени нарушения при 12 от случаите, което е 0,00008% спрямо 1,5 млн. потребители на дружеството.

От EVN България отчетоха още, че са проверявани от други държавни институции – Агенцията за държавна финансова инспекция, данъчните и други. В техните доклади не са отчитани нарушения. Няма нарушения не само по отношение на финансовите отчети, но и при провеждането на поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП), допълни още Илина Стефанова от EVN България. 

* Статията е допълнена със становището на EVN България.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още