IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: ЕИБ проявява интерес към газовата връзка с Гърция

Енергетиката ни не е за продан, но се нуждае от инвестиции, коментира енергийният министър

16:41 | 15.05.14 г.
Стойнев: ЕИБ проявява интерес към газовата връзка с Гърция

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) проявява интерес към газовата връзка с Гърция. Днес енергийният министър Драгомир Стойнев е имал среща с представител на институцията за начина на финансиране и евентуалното желание на банката за участие в проекта за изграждане на интерконекторна връзка с Гърция.

Това стана ясно по време на среща на министъра с представители на бизнеса, организирана от Градския съвет на БСП, пише БТА. По време на разговорите Стойнев е отбелязал и напредъка по газовата връзка с Турция – за нея вече има подписан меморандум, предстои да се направи технико-икономически анализ, а от турска страна пък са започнали геоложките проучвания по трасето.

Сред приоритетните проекти в газовата сфера, които целят сигурност на доставките, остава и „Южен поток“ , допълни още енергийният министър. Той прогнозира, че от лятото ще започне строителството както на морската, така и на сухоземната част на трасето и проектът да бъде реализиран в рамките на мандата на това правителство.

Припомняме, че компанията  South Stream Transport, която ще изгради морската част на трасето на „Южен поток“, вече подписа договори с изпълнителите на две от общо четирите тръби на газопровода. Това са швейцарската All Seas и италианската Saipem. Що се отнася до изграждането на българския участък на газопровода обаче все още изпълнител не е избран.

Процедурата за избор на изпълнител започна още в края на 2013 година и кандидатите трябваше да подадат документи за участие до 10 януари 2014 година. От Българския енергиен холдинг (БЕХ) съобщиха няколко дни по-късно единствено, че има 11 кандидата за участие в проекта, като холдингът трябваше да анализира подадените документи за участие и подбере кой ще продължи в следващите етапи.

Вече четири месеца по-късно не са ясни нито имената на кандидатите, нито дали някой от тях е успял да отговори на критериите на БЕХ за избор на изпълнител на проекта.

Пред бизнеса Драгомир Стойнев коментира още и своята позиция относно бъдещето на българската енергетика. За него тя трябва да остане държавна и тя е част от националната сигурност. Енергетиката не е за продан, но се нуждае от много инвестиции, коментира още той.

По-рано днес, по време на представяне на доклад за състоянието на индустриалните зони у нас, енергийният министър коментира, още в началото на мандата на правителството е имало натиск за разпродаване на българската енергетика. Миналото правителство е започнало процеса с разпродаване на дяловете в електроразпределителните дружества и с водена целенасочена политика за фалиране на мини „Марица Изток“.

Кабинетът Орешарски е спрял този процес и затова са започнали и атаките в сектора, убеден е още Стойнев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още