IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите приеха пътната карта за изпълнението на препоръките на ЕК

Предвижда се създаването на стандарти за атестиране и повишаване на магистратите

14:30 | 17.05.14 г.
Министрите приеха пътната карта за изпълнението на препоръките на ЕК

Правителството прие на днешното си заседание пътната карта за изпълнение на препоръките от последния доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, съобщава пресслужбата на Министерския съвет.

Кабинетът започна да работи по екшън плана веднага след публикуването на доклада.

Предвижда се създаването на стандарти за атестиране и повишаване на магистратите, както и въвеждането на система за наблюдение на тяхното прилагане.

Предстои да бъдат преразпределени щатовете в съдилищата и прокуратурата, да се оптимизира структурата на районните съдилища, да се въведе система за мониторинг и анализ на индивидуалната натовареност на магистратите и цялостната натовареност на органите на съдебната власт, да се приемат единни критерии за прилагане на дисциплинарни наказания на магистратите и т. н.

По отношение противодействието на корупцията и борбата с организираната престъпност се предвижда приемане на национална стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки, посочват от Министерския съвет.

Ще се регламентира и редът за взаимодействието между компетентните органи при разследването и осъществяването на международното оперативно сътрудничество. Ще се направи и ревизия на вида престъпления, подсъдни на Специализирания наказателен съд, както и инвентаризация на делата в производство в Специализираната прокуратура с цел създаване на организация за своевременното им приключване.

Последният доклад за България по Механизма за сътрудничество и оценка беше публикуван в началото на тази година. Еврокомисията реши да продължи да наблюдава България и Румъния по механизма, като следващият доклад ще излезе към края на тази – началото на следващата година.

Брюксел отчете някои стъпки, които са направени от 2012 г. насам, но като цяло продължава да ни критикува по едни и същи въпроси, защото реални реформи така и не се случват.

Като цяло правителството изрази доволството си от последния доклад по механизма и обеща да засили гражданското участие в управлението и да активизира неправителствения сектор по отношение на съдебната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още