IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приготвяли храна на депутатите с ръждясало оборудване

Затвореният от БАБХ обект в Президентството пращал храна към Народното събрание

17:14 | 19.05.14 г.
Приготвяли храна на депутатите с ръждясало оборудване

В обекта, където се приготвя храната на депутатите, има корозия по част от оборудването, скарите и хладилниците не са в изправност. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която затвори помещенията заради нарушения.

Тази сутрин шефът на БАБХ Пламен Моллов заяви, че там се приготвя храна за администрацията на Президентството и Народното събрание.

От прессекретариата на държавния глава опровергаха това и заявиха, че храната на президента се контролира от НСО и не се приготвя в затворения обект.

По-късно от БАБХ уточниха, че ресторантът-кетъринг е в сградата на Президентството, но храната отива за служебния бюфет в Народното събрание и за стола в бившия Партиен дом, който също се ползва от народните представители.

Ето и установените нарушения в Хранителен комплекс към Народното събрание: стените в помещенията, където се приготвят храните, са от фаянс с нарушена цялост, стените над фаянсовата облицовка са с ронеща се боя и напластявания от изпарения. Има корозия по част от оборудването.

Тръбите на вентилационната система на тавана в кухнята не са изолирани, съединенията между тях са нарушени и се образува теч от мазнини. Всичко това създава риск от вторично замърсяване с прах и наслоени мазнини и е опасност за здравето на консуматорите. Част от използваните в кухнята емайлирани съдове са с нарушена цялост на емайлираното покритие, което възпрепятства качественото измиване, почистване и дезинфекция и е предпоставка за задържането на остатъци от храна.

Електрическите скари и плоскостите около тях са с опадала на места боя и странично натрупване на мазнини. Хладилните съоръжения са с разкъсани частично гумени уплътнители и скари с наличие на корозия и липсващо предпазно покритие. Представената система за самоконтрол е неактуална и не обхваща всички необходими програми за изпълнение свързани с развиваната дейност. Няма данни относно управлението на отпадъците. Обектът е с преустановена дейност, докато не бъдат отстранени несъответствията.

Въпреки установените нередности в Хранителния комплекс Агенцията по храните все още не е връчила никакви предписания, обясни председателят на парламента Михаил Миков пред Дарик радио.

Миков разясни, че Хранителният комплекс към Народното събрание не е частна фирма, а звено към самата институция. „Никаква частна фирма не приготвя храната. Става въпрос за звено на Народното събрание, второстепенен разпоредител с бюджетни средства, т.нар. хранителен комплекс, то ползва сградата под Президентството".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още