IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщат "златния гьол" на българо-турската граница

Подновяват договора с фирмата, която извършваше дезинфекцията до преди година

13:50 | 19.05.14 г. 2
Връщат "златния гьол" на българо-турската граница

Задължителната дезинфекция на автомобилите при преминаване през българо-турската граница ще бъде възстановена. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. Заради събираните при санитарната дейност такси съоръженията са известни сред превозвачите като „златния гьол“.

Припомняме, че задължителният ветеринарен контрол по границите беше отменен преди година от служебния кабинет с мотива, че е отпаднала необходимостта от тази дейност.

Това стана след скандал за неизгоден за страната ни договор за санитарен контрол на границата, който коства поста на тогавашния шеф на БАБХ Йордан Войнов.

През април миналата година бившият депутат от "Коалиция за България" Румен Петков съобщи на пресконференция, че частната фирма „Пи Еф Си” ЕООД е упълномощена да взема такса за дезинфекция по 20 лв. на всяко превозно средство, а отделно стойността на услугата за това, че се събират пари, е 10 лв. След скандала Агенцията по храните прекрати договора.

Днес Моллов съобщи, че заради различни огнища на зарази по животните, които често се разпространяват от Турция (шарка, шап и други инфекциозни болести), българските производители търпят сериозни щети. Фирма от Пловдивско например е загубила 1 млн. лв. заради неосъществен износ към Русия, посочи шефът на БАБХ.

В европейската част на Турция има 33 огнища на шарка, две са съвсем близо до България, аргументира се той.

Затова дезинфекция ще има на пунктовете „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“, но на последния тепърва ще се изгражда съоръжение, тъй като пунктът е в окаяно състояние, заяви Моллов.

„Терминологията „златен гьол“ не я приемам, таксите отдавна не са променяни“, каза Моллов. Той посочи, че две трети от събраните суми влизат в бюджета за държавната профилактична програма, която трябва да предотвратява болести по животните.

Договорът с фирмата, която досега е правила дезинфекцията, бил 5-годишен. Той не бил преустановен, а временно спрян. Заради заложени неустойки контрактът ще бъде подновен, обясни още директорът на БАБХ. Според него няма значение кой ще е операторът, защото държавата не дава нито един лев за тази дейност, а взема две трети от таксата.

Обмисля се и въвеждането на ветеринарен контрол на границите с Македония и Сърбия, тъй като и там имало огнища на заразни болести по животните.

Пламен Моллов съобщи още, че Агенцията е обучила 128 доброволци как се контролират магазини и заведения за хранене.

От 7 април до днес са извършени 12 704 проверки в страната. Издадени са 868 предписания, 251 акта и са затворени 11 обекта.

Междуведомствена работна група с участието на БАБХ следи вече въпрешнообщностните доставки на плодове и зеленчуци по границите. Открити са две проблемни пратки с 13,5 т картофи без документи за произход.
След началото на проверките камионите със зеленчуци, които минават границата, са намалели 10 пъти.

По указание на Еврокомисията България е пратила в Германия 100 проби от месо, месни полуфабрикати и кайма, за да се установи влага ли се в тях конско месо.

При проверка на БАБХ на спрей с вкус на бонбони, продаван в лавката на 120-то СОУ, не са открити амфетамини, каквито сигнали е имало, съобщи още Моллов. По думите му продуктът бил пълен обаче с известните като „Е-та“ добавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Нормално. Хората в предизборната си кампания обещаха, да не пречат на "бизнеса" да цъфти /такава им беше сделката с "бизнеса"/ ! И наистина, никога не са лъгали в обещанията си. Бяха много откровени! Просто хората не ги разбираха правилно. Техен си проблем /на хората/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mr_crash
преди 9 години
"Нема лабаво!" цитат от Тато ама по друг повод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още