IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Войнов подаде оставка като ръководител на БАБХ

Освобождаването на Войнов е във връзка с договора за санитарен контрол по границите ни, койот според Марин Райков бил "абсолютно неприемлив"

14:32 | 17.04.13 г. 3
<p>
	<em>Йордан Войнов </em>Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Йордан Войнов Снимка: Investor.bg

Шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов ще бъде освободен от поста си, стана ясно днес от думите на премиера Марин Райков.

Райков напомни, че Войнов е подписал скандално известния договор за санитарния контрол по границите ни - на 12 март, ден преди встъпването в длъжност на членовете на служебното правителство.

Служебният премиер уточни, че е препоръчал настоятелно на министъра на земеделието освобождаването на Йордан Войнов, защото шефът на БАБХ е подписал договор, който е „абсолютно неприемлив“.

За злоупотребата сигнализира бившият депутат от "Коалиция за България" Румен Петков. На пресконференция Петков предостави фактура, в която става ясно, че частната фирма „Пи Еф Си” ЕООД е упълномощена да взема такса за дезинфекция по 20 лв. на всяко превозно средство, а отделно стойността на услугата за това, че се събират пари, е 10 лв.

Договорът касае събиране на такса „Дезинфекция" на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. На 4 април от Агенцията по храните обявиха, че прекратяват договора заради "големия обществен интерес".

Дни по-късни обаче по разпореждане на главния прокурор Софийска градска прокуратура се сезира по повод публикации в медиите относно сключен договор между Българската агенция по безопасност на храните и фирма "Пи Еф Си" ЕООД. Възложена е проверка с оглед данни за извършено престъпление, по чл. 219 (безстопанственост) и чл.220 НК (сключване на неизгодна сделка).

"Направихме препоръка този договор да бъде прекратен. За нас е от основно значение на първо място защо, как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата", заяви Райков. По настояване на премиера Войнов е бил в отпуск заради проверката. Сега обаче Райков смята, че той следва да бъде освободен.

Малко след изявлението на Райков Йордан Войнов обяви, че депозира оставката си:

"Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, така че си депозирам оставката днес. Няма проблеми. Аз още в самото начало заявих, че си подавам оставката. Те тогава препоръчаха да изляза в отпуск, така че няма никакъв проблем”, коментира Войнов пред "Фокус".

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg !

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Крайно време беше да се поразтури герберското гнездо - всички много добре се бяха угоили и цоцаха държавата. Цветанов доказа, че който не е престъпник в ГЕРБ, е милиционер подслушвач или калинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още