IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще обжалва отмяната на наредбата за млечните продукти

Върховният административен съд отмени забраната за едновременно производство на продукти от мляко и палмово масло в един цех

09:23 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството ще обжалва отмяната на наредбата за млечните продукти

Отмяната на наредбата за млечните продукти, която забраняваше едновременното производство на продукти от мляко и от палмово масло в един цех, ще бъде обжалвана и ще бъде разгледана на втора инстанция. Това обясни в ефира на bTV директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов. 

Той е уведомил за ситуацията земеделският министър Иван Станков и се подготвя обжалването на решението от страна на правителството, защото тo e страната по делото. 

Малко по-късно от Министерството на земеделието и храните официално съобщиха, че работят по спешни поправки върху наредбата. Работна група ще изслуша мотивите на всички заинтересовани страни и ще даде становище по казуса. 

Преди дни Върховният административен съд отмени наредбата с мотив, че българското земеделско министерство не е изчакало нотификация на текста от страна на Европейската комисия, както и получено писмо, че тази наредба противоречи на европейското законодателство. 

Наредбата беше въведена от бившия министър Мирослав Найденов. Целта беше подобряването на качеството на храните на българския пазар. Още тогава производителите на млечни продукти се разделиха в мнението си за промяната.

Позицията на Асоциацията на млекопреработвателите в България, изказана по време на дискусиите по новата наредба от председателя й Димитър Зоров, беше, че ще се съобразят с текстовете. 

От Националната асоциация на млекопреработвателите в България обаче предрекоха срив на бранша и заведоха делото срещу наредбата в съда. 

* Информацията е обновена с позицията на МЗХ по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още