IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запечатана е първата мандра, която продава растително масло като млечно

Максималната глоба, която може да бъде наложена на дряновската фирма "Милпак", е 10 хил. лв.

14:25 | 04.06.12 г.
Запечатана е първата мандра, която продава растително масло като млечно

Инспекторите от агенцията по храните в Габрово са затворили дряновското млекопреработвателно предприятие "Милпак" ООД, което е засечено за втори път да продава продукти на растителна основа като млечни. При редовна проверка в магазините е установено, че маслото с марката "Миа класик" съдържа растителни съставки, съобщиха от агенцията.

Това е първата затворена мандра, която в рамките на няколко месеца е засечена да нарушава наредбата за етикетирането на млечните продукти, като заблуждава потребителите, коментира пред Investor.bg директорът на Българската агенция по безопасността на храните Йордан Войнов.

Заповедта на Войнов е разписана в края на миналата седмица. Предприятието е сравнително малко и е специализирано само в производството на масло. Между ветеринарите и шефовете на фирмата върви кореспонденция, която трябва да изясни подробности по случая, обясниха още от агенцията.

Ветеринарните служби могат да спрат производството при повторно нарушение, но санкциите все още са по старата наредба за етикетиране и варират до 10 000 лв.

С новата наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която беше одобрена от кабинета, но все още не е обнародвана в "Държавен вестник", санкциите са завишени многократно. 

Целта е производителите на храни да започнат да спазват законодателството, така, както това се прави в рамките на Европейския съюз, коментира още шефът на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още