IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учителската професия ще стане регулирана до няколко години

До 2020 г. трябва да бъде създаден национален регистър на педагогическите кадри

14:58 | 21.05.14 г.
Учителската професия ще стане регулирана до няколко години

До 2020 година учителската професия се предвижда да стане регулирана, т.е призната за обществено значима и упражняването на която се изисква притежаването на специфична професионална квалификация. Това е заложено в Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри (2014-2020 г.), която беше приета на днешното заседание на правителството.

Властите планират да разработят правна рамка за включване на учителската професия в списъка на регулираните професии, както и да създадат национален регистър на педагогическите кадри.

Ще бъдат създадени и единни стандарти за знания, умения и компетентности на кадрите от системата на средното образование, за продължаваща квалификация и професионално развитие, за атестиране и заплащане.

Предвижда се да бъде разработена и система за контрол на качеството на педагогическите кадри, допълват от правителствената пресслужба.

В документа се посочва, че ще има и специална система от мерки за привличане, задържане и развитие на педагогически кадри на възраст до 35 години и на специалисти с високо равнище на професионална подготовка и квалификация в системата на средното образование. Предвижда се разработването на специални социални пакети за учители на възраст до 35 години, включително минимален праг на заплащането и възможност за възстановяване на транспортните разходи.

Заплащането на учителите се предвижда да се регулира чрез специален държавен стандарт и да се обвърже с особеностите на регионите и вида училище, в което работят, както и с професионалното и кариерното им развитие.

Ще се разработи и система, с която да се стимулира обучението в педагогически специалности, включително и целеви стипендии за зрелостници.

Предвижда се и актуализиране на учебните програми за обучението на студенти в педагогически специалности.

Всички мерки ще се финансират с пари от централния бюджет и бюджетите на общините, както и с европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още