IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на кабинета беше заложен преди изборите, твърди политолог

Необходими са реформи, но управляващите не са готови да рискуват, коментира Борис Попиванов

08:34 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ремонтът на кабинета беше заложен преди изборите, твърди политолог

Ремонтът на кабинета беше заложен преди изборите за Европейски парламент. Това каза политологът Борис Попиванов пред телевизия Bulgaria On Air по повод коментарите в медиите, че предстои смяна на министри.

„Никой не обърна достатъчно внимание на факта, че е необичайно е да сложиш действащ министър на пето място в листите”, посочи той по повод предстоящата смяна в Министерството на околната среда и водите, след като вторият в листата на ДПС – Делян Пеевски, отстъпи мястото си в Европарламента на министър Искра Михайлова.

„Това очевидно не е било случайно. Сега ремонтът на кабинета е въпрос на неизбежност”, коментира политологът, като според него ще има и други промени, освен екоминистъра.

Той допълни, че ремонтът е бил заложен предварително, така че да не бъде възприет като натиск или допълнително преяждане с власт. Със сигурност ДПС ще придобие по-силни позиции и ще иска промяна на политики, прогнозира той.

Слабото представяне на БСП и ниската мобилизация на избирателите на столетницата бяха изненадата на вота, заяви още Попиванов. В тази кампания ДПС играеше с няколко плана, включително „план максимум”, който успя да постигне.

При така създалата се ситуация въпросът е какъв политически курс ще бъде следван. "Това е капан за БСП. За да се възстанови доверието към социалистите, те трябва да предприемат курс към по-решителна социална политика. ДПС обаче настоява за действия точно в обратната посока", смята още експертът.

Според Попиванов сега няма логика управляващите да искат предсрочни избори. Той допълни, че БСП е допуснала доста грешки в управлението през последните месеци заради колебанието на ръководството на партията, което не искало резки движения.

„Тези грешки са свързани например с външнополитическия курс на страната. Несмело и неясно се отправяха послания, после те бяха коригирани. Оставаше се с впечатлението, че БСП не знае какво прави в това правителство”, заяви експертът.

За да се стабилизира левицата, е необходимо да се обяви програма за промяна в управлението с конкретни ангажименти, заяви анализаторът. Според него обаче в следващите месеци никоя политическа сила няма ресурса да поеме този риск – да предприеме сериозни реформи.

По повод предстоящия вот на недоверие към кабинета той коментира, че няма кой да смени това правителство в момента. „За ДПС е по-изгодно да работят с един поставен в неизгодно положение партньор. Един триумфиращ ГЕРБ ще е много по-труден партньор за ДПС”, твърди той.

Рано е за предсрочни избори и за радикални действия на която и да е политическа сила, допълни Попиванов.

Политологът изрази съмнение, че АБВ  може да промени лявото политическо пространство, заради липсата на оригинални идеи. Според него част от причините за ниския резултат на БСП се дължат именно на АБВ.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още