IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброволци събраха 68 тона отпадъци от 11-те природни парка на България

През годините са открити и разчистени редица нерегламентирани сметища

13:15 | 27.05.14 г.
Доброволци събраха 68 тона отпадъци от 11-те природни парка на България

Над 13000 доброволци са събрали 68 тона отпадъци от 11-те природни парка на България в рамките на шестте издания на кампанията „Национален ден на природните паркове“. Организатор на кампанията е WWF България.

Целта на ежегодната кампания, която завърши през 2013 г., е била да ангажира българската общественост в дейности по опазване и облагородяване на най-голямата защитена територия в страната – природните паркове. Всяка година хиляди доброволци от цялата страна са участвали в почистването и обновяването на инфраструктурата в парковете.

През годините са открити и разчистени редица нерегламентирани сметища. Най-голямо количество отпадъци за целия период на инициативата са събрани в природните паркове „Странджа“, „Златни пясъци“ и „Рилски манастир“, а най-много участници са регистрирани в парковете „Витоша“ и „Рилски манастир“, съобщават от Globul, които подкрепят инициативата от 2009 г.

В рамките на инициативата са изградени 12 моста и нови кътове за отдих, и са поставени над 100 информационни табели, които обясняват правилата за отговорно поведение на посетителите.

„Природните паркове на България съхраняват безценно богатство от животински и растителни видове, част от последните чисти реки и вековни гори“, коментира програмният ръководител на WWF България Веселина Кавръкова.

„За няколко години успяхме да заведем десетки хиляди хора от цялата страна сред красиви и ценни местообитания и да ги приобщим към опазването на крехкия природен баланс в парковете“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още