IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стройтрансгаз Консорциум ще строи българския участък на "Южен поток"

България е първата приемаща страна и цената на газа ще бъде по-ниска спрямо останалите страни по трасето, заяви представител на Газпром

16:23 | 27.05.14 г.
Стройтрансгаз Консорциум ще строи българския участък на "Южен поток"

Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД ще изгради българския участък на "Южен поток", съобщи изпълнителният директор на "Южен поток България" Владимир Инков. В този консорциум участват руската Стройтрансгаз, определена от Инков като компания с голям опит в изграждането на газопроводи и съоръжения, и българската Газпроект Юг АД. В състава на българския партньор влизат „Промишлено строителство - холдинг“ ЕАД, „Техноекспортстрой“ ЕАД, „Главболгарстрой“ АД, „Понсстройинженеринг“ ЕАД и „ПСТ Холдинг“ АД.

Припомняме, че процедурата за избор на изпълнител започна през декември 2013 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) прикани холдинги и компании, които искат да участват в проекта, да изпратят писма за намерения. 11 компании са отговорили на тази покана. В процедурата са участвали Спедстрой ЕООД, ThyssenKruppMannex, италианската Saipem, която строи и една от тръбите на морския участък, Technip Germany, Larsen Tourbo, Sicim and Renco Consortium, Стройтрансгаз Консорциум, NV Denys, Metal One, Bonnati -CCC - Gastroymontaj, както и Habau и ОТФ - Русгаз -СК13.

На втория кръг от процедурата, след преценката на БЕХ и акционерите са отделени трима кандидати. В крайна сметка изборът е паднал върху консорциума между Стойтрансгаз и Газпроект Юг.

Достигнатата цена в преговорите по проекта не беше уточнена с мотива, че не всички договори за доставка на оборудване и услуги са сключени. Основните цифри - цена на проекта от 16 млрд. евро и български участък от около 3 млрд. евро, остават без промяна.

Всички необходими предварителни проучвателни работи за изграждането на газопровода и приемателните станции вече са извършени, обясни от своя страна директорът на департамента "Управление на проекти" в Газпром Леонид Чугунов.

Той коментира, че цената на природния газ ще бъде по-ниска от сегашната. България е първата приемаща страна и цената ще бъде по-ниска и спрямо останалите страни по трасето, каза още представителят на Газпром. "Разбира се, пазарът ще определи цената", допълни той.

Проектът е много сложен, затова искахме да изберем един изпълнител, отбеляза Чугунов.

Тенденцията през последните години е да се повиши търсенето на газ и в България, и в Европа, коментира по време на пресконференцията изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев. "Южен поток" ще ни донесе диверсификация на маршрутите, независимост и сигурност на доставките, но и ще превърне страната в основен транзитен център за Южна Европа", допълни той.

Българската страна активно преговаря за проекта и за намиране на финансиране за изграждането. "В резултат на активни преговори с нашите партньори - Газпром, договорихме заем с лихва от 4,25 на сто", заяви Йончев и посочи, че това е много добро постижение за такъв мащабен проект.

Заемът не е държавно гарантиран, а е корпоративна договорка между Газпром и БЕХ и е гарантиран от бъдещите дивиденти.

Договорено е България да получава дивиденти още от 2019 година и да изплати дълга си за 22 години, допълни още изпълнителният директор на БЕХ. Той коментира и проблемите със статута на газопровода. "През октомври подписахме протокол споразумение, в което е посочено, че реализацията и експлоатацията на газопровода ще бъде спрямо българското законодателство, което инкорпорира европейското", обясни Йончев.

Може да следите темата за Южен поток тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още