IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предприема мерки спрямо България заради "Южен поток"

Ще действаме, когато правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват, заяви Жозе Мануел Барозу

09:18 | 28.05.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК предприема мерки спрямо България заради "Южен поток"

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е информирал българския премиер Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, предаде БНР.

Това стана, след като във вторник Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила и комисията ще предприеме съответните действия.

Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски. „Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията, 

Той подчерта, че ЕК следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея. 

„В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Барозу подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност. 

Припомняме, че промените дават определение за „морски газопровод” и транспонират европейското законодателство в областта, категорични са авторите на текстовете „червените” депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев.

Според текстовете за морски газопровод, какъвто е "Южен поток" българското и съответно европейското законодателство започва да действа след първата приемателна станция. Преди това, макар и тръбите реално минават през българската акватория и навлизат в сушата (в случая с "Южен поток" първата приемателна станция ще бъде на 2 км навътре), за проектите няма да важат европейските правила. 

ЕК стартира и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса. Енергийният министър Стойнев беше категоричен, че става въпрос за недоразумение, предизвикано от погрешно предадена информация за готвените промени от страна на български депутати от редиците на опозицията.

Според ИТАР-ТАСС изявлението на председателя на ЕК е реакция на вчерашното съобщение, че руската компания "Стройтрансгаз" в консорциум с българското дружество "Газпроект Юг" е спечелила търга за изграждане на частта от "Южния поток" на територията на България. Европейската комисия се опасява, че проектът "Южен поток" ще попречи на реализацията на конкурентния европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, като заобикаля Русия, отбелязва руската информационна агенция.

Миналата есен еврокомисията започна антимонополно разследване относно проекта "Южен поток", тъй като споразуменията за неговото построяване противоречат на нормите на "третия енергопакет" на ЕС, припомни ИТАР-ТАСС. Според агенцията ЕС не се смущава от факта, че тези споразумения са били сключени преди влизането в сила на "третия енергопакет", тоест Брюксел му е придал обратно действие. Русия и ЕС вече са създали работна група по решаването на този проблем.

Вчерашното неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката обаче, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите стратегически план с приоритети, сред които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност. 

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
vsp7
преди 9 години
Третия енергопакет валиден ли е за Северен Поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
vsp7
преди 9 години
Извинявай но след като ти прочетох първото изречение помислих че ще видя нещо несмешно т.е. цифри, наистина видях : 12 мили морски мили водна площ, отстоящи от брега и 2 километра суша. За съжаление нищо неразбрах какво ни е казал Барозу за тях, т.е. за тези 12 и 2?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Третия енергопакет регулира ползването на инфраструктурата, а не на жените :)Това е все едно ако бяхме дали на концесия строежът на магистрала Тракия, концесионерът да може да забрани на всички транспортни фирми, освен неговата да ползват магистралата! В ЕС няма такъв филм! Който и да строи дадена инфраструктура, трябва да даде достъп на всякакви ползватели до нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 9 години
Много смешни коментари. Може би работите като смешници? Въпроса е 12 мили морски мили водна площ, отстоящи от брега и 2 километра суша навътре от морето, българска територия ли са или на коминтерна? Защо трябва Барозу да ни напомня, че тази територия е единствено наша? И какво точно смешниците има да коментират в това негово изказване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
JasonBourne
преди 9 години
Третия енергопакет на ЕС - ти се ожени, ама в сряда и събота трябва да даваш да ти "ползваме" жената....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
И май ще започнат точно от там - да се прекрати практиката евродепутатите да обикалят 3 града да заседават и да трошат луди пари на данъкоплатците, уж да решават разни неща, а ЕК да прави каквото си иска, защото не е длъжна да изпълнява решенията на ЕСъвет, а на Американския конгрес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Барозу и *** от неговата клика видяхме до къде докараха интересите на ЕС - до разкрачен фалирал конгломерат от объркани държави, доведени от безумната брюкселска чиновническа *** до състояние на "орел, рак и щука"!Барозу да си събира партакешите и да потъва у нищото, защото спокойно може да се отчете в мемоарите си като председателят, сложил началото на края на ЕС!Тепърва в европарламента започва дебат как да се изтърбуши и пренапише цялата "инструкция за експлоатация" на Европейския съюз, та полека с ракията! Тепърва ще се коментира какви са интрересите на ЕС и отделно - на неговите членове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
В случаят българските национални интереси съвпадат с интересите на ЕС и затова ни защитатават. Най-лошото е, че избраните да защитават уж българските национални интереси, наши политици, работят срещу тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
0pk
преди 9 години
Може и *** му да нацелуваш както си тръгнал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
nocalled
преди 9 години
представяш ли си някой друг да вземе да се грижи за нашите национални интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още