IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП заведе искове заради неравноправни клаузи в договори

Комисията настоява за промяна в общите условия на лизингово дружество и туристическа агенция

17:23 | 03.06.14 г.
КЗП заведе искове заради неравноправни клаузи в договори

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е завела два колективни иска заради неравноправни клаузи в общите условия на лизингово дружество и на туристическа агенция, става ясно от сайта на Комисията.

Първият колективен иск е срещу „Хипо Алпе Адриа Аутолизинг” ООД с цел да бъде прекратена и отстранена клауза, позволяваща компанията едностранно да коригира лихвената надбавка, записана в договора.

Според общите условия към договор за финансов лизинг с опция за придобиване на лизинговия обект лихвената надбавка може да бъде променяна, когато са въведени допълнителни регулации или са възникнали обективни обстоятелства, които оскъпяват лизинговата дейност, както и при влошаване на пазарните условия  или икономическата конюнктура. Промяна може да настъпи и при забава на плащанията на лизингополучателя.

Дружеството има право едностранно да променя лихвената надбавка и при промяна на нормативната база, условията на финансовите пазари или други обективни обстоятелства, които съществено повишават разходите му.

Лизингодателят има право да се позове на промяна на основни макроикономически показатели като инфлация, показател на безработица, БВП, промяна на пазарните цени на имотите, моторните превозни средства, строителната и производствената техника, промяна на показателите на растеж в определен индустриален сектор и др., пише на сайта на Комисията, която счита тази клауза за неравноправна.

Вторият колективен иск е срещу “Бутик Травел” ЕООД. Към съда е отправено искане да бъде преустановено прилагането на неравноправни клаузи, съдържащи се в общите условия на договор за организирано пътуване. Според КЗП, дружеството налага на потребителя да изпълни своите задължения, дори ако търговецът не изпълни своите, както и ограничава правата на потребителя, произтичащи от закон.

И по двата иска до 2.06.2014 г. всеки потребител може да заяви пред съда, че желае да вземе участие в процеса, съответно да осъществи защитата си самостоятелно в отделен процес по общия ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още