IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse подписа споразумения с подизпълнители за VII блок на АЕЦ Козлодуй

Сътрудничеството ще позволи на български инженери и техници да работят по проекта

08:32 | 04.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Westinghouse подписа споразумения с подизпълнители за VII блок на АЕЦ Козлодуй

Американската компания Westinghouse Electric Company съобщи за подписването на няколко споразумения за сътрудничество с три български фирми - "ЕнергоСервиз", "ЕНПРО КОНСУЛТ" и "ОСКАР-ЕЛ". Постигнатите споразумения за сътрудничество са благодарение на презентацията пред потенциалните доставчици за компанията, провела се в началото на годината.

Сътрудничеството с тези компании ще гарантира значителна част от автоматизацията, безопасността, контрола и инженерната дейност на седмия блок на АЕЦ „Козлодуй”. Така ще бъдат създадени постоянни работни места за български инженери и техници.

Според плановете на американската компания проектът за нов блок ще открие 3,5 хил. работни места само на площадката на реактора. 15 хил. души ще бъдат заети при осъществяването на веригата за доставки. Щом реакторът бъде завършен, неговата експлоатация ще изисква между 500 и 800 висококвалифицирани специалисти.

Подписаните споразумения са важен момент в сътрудничеството между Westinghouse и местните компании, които партнират на американците при изграждането на водоводен реактор под налягане АР 1000 в седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, допълват от Westinghouse.

Припомняме, че на този етап Westinghouse има мандат от правителството да проучва възможностите за изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй”. На този етап няма официално съобщение от страна на правителството за възлагане на изпълнението на строителството на нов блок в ядрената ни централа на която и да е компания.

От американската компания са категорични, че реакторът АР 1000 ще подкрепи политиката за енергийна сигурност и диверсификация на българското правителство. Технологията на Westinghouse вече беше определена от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като най-модерната в света. След посещението си в САЩ през ноември 2013 година той препоръча на правителството да започне преговори с американската компания за изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Така обаче и тази процедура може да попадне в полезрението на Европейската комисия. Липсата на обявен търг по Закона за обществените поръчки вече стана причина за старт на наказателна процедура, що се отнася до „Южен поток”.

В случая със седми блок има и още една спънка – макар и определяни като най-модерната технология в света, реактори от типа АР 1000 все още са в процес на изграждане и все още не са въведени в експлоатация. Нито един от тях не е на територията на Европа. По света в момента се строят осем реактора АР 1000 – по четири в САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Защо само си чешат езиците ,като знаят че няма да стане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още