IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България спечели дело в Съда на ЕС за достъп до газовите мрежи

Делото е по наказателна процедура за неизпълнение на задължението за предоставяне на виртуален пренос на газ в обратна посока

18:27 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
България спечели дело в Съда на ЕС за достъп до газовите мрежи

България спечели дело в Съда на Европейския съд относно достъпа до газови мрежи, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Делото беше заведено през 2012 година във връзка с наказателна процедура от 2009 година. Страната ни беше обвинена, че не изпълнява записаното в Регламент 715/2009.

Според Европейската комисия „Булгартрансгаз” не предоставя услуги за виртуален пренос на газ в обратна посока по транзитната газопреносна мрежа. Това е и основанието за старта на наказателната процедура.

Услугите за виртуален пренос на газ в обратна посока дават възможност на търговци на газ да сключват договори с газопреносните оператори за за пренос на газ в посока обратна на посоката на физическото движение на газа в тръбата.

Реално това се изразява в салдиране от страна на газопреносните оператори на количествата природен газ договорени за пренос в двете противоположни посоки. От количествата договорени за физически пренос в едната посока се приспадат договорените количества за пренос в обратна посока. В резултат физически се пренася само количеството газ, представляващо разликата между тях.

Позицията на България в съда е, че разпоредбите на ЕК не предвиждат задължение за предоставяне на услуги за виртуален пренос в обратна посока и в Регламент (ЕО) №715/2009 не е посочено изрично задължение за операторите на преносни мрежи да осигуряват тези услуги.

Макар и да няма изричното задължение и да обжалва наказателната процедура на ЕК, „Булгартрансгаз” вече изпълнява изискванията в Регламента. Държавната компания предоставя виртуален обратен поток в точките на междусистемно свързване с Румъния (Негру Вода/Кардам) и с Гърция (Кулата/Сидирокастро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още