IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Миков: Не е ясно дали някога България би получила дивидент от „Южен поток“

Цената на проекта расте непрекъснато, коментира бившият ръководител на НЕК

10:16 | 06.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г. Миков: Не е ясно дали някога България би получила дивидент от „Южен поток“

Не е ясно дали и кога България би получила някакви дивиденти от проекта „Южен поток“, тъй като цената на газопровода непрекъснато се променя в посока нагоре. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият директор на Националната електрическа компания (НЕК) Георги Миков.

През 2008 година бе посочено, че цената за изграждане на целия проект е била 10 млрд. евро, а българската част е трябвало да струва 1,4 млрд. евро. Две години по-късно цените вече са съответно 15,5 и 3,5 млрд. евро. В руски медии пък се говори за цена до 29 млрд. евро, обясни Миков.

Според експерта проектът се оскъпява допълнително заради изграждането на три компресорни станции на българска територия, макар в първоначалните планове да се е предвиждала само една – при Варна.

Бившият директор на НЕК коментира и други актуални въпроси в сферата на енергетиката от последните дни – предложението за поскъпване на топлоенергията в големите градове, вариантите за преразглеждане на някои от дългосрочните договори в сектора и сключването на индивидуални договори между електроразпределителните дружества и всеки отделен клиент.

Според Миков цената на топлоенергията в големите градове от години се компенсира с цената на тока и това рефлектира върху НЕК. „Това беше първата криза в държавната компания и тя се задълбочава и досега”, обясни бившият директор на компанията.

Припомняме, че преди дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложи поскъпване на топлоенергията със средно 10%. В същото време електричеството, произвеждано от топлофикациите, ще бъде изкупувано от НЕК на по-ниски цени.

Топлофикационните дружества масово възразиха срещу това решение с аргумента, че по-високата цена ще накара техни клиенти да се откажат от услугата.

По отношение на казуса с общите условия, които в момента ЕРП-тата прилагат в договорите си с клиентите, Миков припомни, че те са преминали одобрение от ДКЕВР, а не са едностранно решение на дружествата. Според него в Европа няма практика за сключване на индивидуални договори за потребление, а се използва именно модел с общи условия, еднакви за всички потребители.

Миков критикува и коментарите на ДКЕВР по посока премахване на таксата за повторно включване на клиенти, на които услугата е прекъсната заради неплатени сметки. Тази такса се одобрява от ДКЕВР, припомни експертът по повод и изявленията, че размерът й е несъразмерно висок.

Що се отнася до дългосрочните договори в енергетиката, Миков счита като малко вероятно да се стигне до предоговаряне на условията, при които работят ТЕЦ „Марица Изток” 1 и ТЕЦ „Марица Изток” 3. Според него разговорите за подобен сценарий е трябвало да започнат не сега, а още преди година.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Защо просто не дадем право на руснаците да си построят газопровода през наша територия и за това да ни плащат такса за минимум 30 години Единственото условие да бъде че газопровода трябва да отговаря на европейските закони тъй като сме член на Е С На тях им трябва да доставят газ до Европа а ние ще имаме алтернатива поне на трасетата и ако си плащаме ще си получаваме газът директно от Русия а не през няколко страни Парите ще почнат да влизат в бюджета още от 2015 а не след 30 години Какво е толкова сложно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още