IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов поиска 100% от българите да гласуват

БСП може да разчита на парламентарната подкрепа на ГЕРБ за задължителното гласуване, каза Цветан Цветанов

12:52 | 06.06.14 г. 32
Бойко Борисов поиска 100% от българите да гласуват

Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава едно управление е най-представително. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента, след като лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за въвеждане на задължително гласуване.

Според Станишев това го изисква рестартът на държавата и необходимостта от масирано участие на гражданите. По думите му, за да се направят фундаментални промени, е необходима легитимност, а тя се постига, ако гласът на хората тежи.

Президентът искаше задължително гласуване, а тогава БСП не искаше. Каквото искат решение да взимат, българите трябва да знаят какво е положението в момента и колко по-лошо ще стане. Пак повтарям, техните щения въобще не ме интересуват", каза в отговор Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира предложението на Станишев. Той смята, че за законови промени за задължително гласуване БСП може да разчита на парламентарната подкрепа на ГЕРБ.  Цветанов видя именно в предложението на левицата то да се въведе „единственото положително“ от брифинга на Сергей Станишев.

По думите му задължителното гласуване е единственото противодействие на контролирания и купения вот, което той определи като „практика на други политически формации“.

БСП искаше по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция, смята обаче Цветанов.

По думите му ГЕРБ е изразила принципната си подкрепа за задържително гласуване, включително чрез участие в подписка, инициирана от инициативен комитет за това. Партия ГЕРБ предостави над 500 000 подписа на инициативния комитет, напомни той.

Цветанов каза, че високата избирателна активност „ще даде правилен отговор на всичко, на което не могат днешните управляващи“.

Той смята, че след заявеното вчера от ДПС искане за предсрочен вот до края на 2014 г.  БСП и лично Сергей Станишев са поставени в незавидна позиция. „Той днес нямаше друг разумен ход от това да говори за по-ранни избори“, коментира Цветанов.

По думите му ГЕРБ ще се съобрази с това, което социалистите ще предложат и българските граждани желаят повече от година, но изтъкна, че колкото по-скоро има избори, толкова по-добре. Според него септември или октомври е съвсем реалистично те да бъдат проведени.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Задължителното гласуванеТази простотия със задължителното гласуване е в грубо нарушение на ал.2 и ал.3 от Преамбюла, и на чл.4, чл.5, чл6, чл.26, чл.29 и чл.30 ... от Конституцията.Даже и да мине в пленарна зала - ще бъде унищожено на пълна огнева мощ от Конституционния съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 2
serafima
преди 9 години
Съжалявам, че се повтарям. Сега видях, че съм си "изляла" чувствата по въпроса преди три дни. Но наистина се питам - толкова ли много хора в БГ приемат да им е държавник един *** с диктаторски наклонности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 9 години
Щом е казал Бащицата, всички пред урните! Да разгромим всички други партии! Да си върнем статуквото на Боко, Цвъцко, цецка травестита, фидоската, Дянков, лиляна дебелата, партизанската унука. Всички тези во главе с пастирката с пясък се трият, за да изтрият комунистическото си минало, превърнало се в мутраджйско. Така че напред с ГРОБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Боко=шизофреник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 10 години
Щом кофпомпата, червена мутра казва така, зумата не трябва да му се чупи на две. Казал 100%, значи трябва 105% най-малко да гласуват. ГЕРБ може да го осигури. А пък безмозъчните българи, които търсят бащица, та дори и жалък като Боко, ще се възторгват. Помнете ми думата - ще се сещат с тъга за сегашното управление точно тези, които *** ББ - белото братство, цецка травестита и Цвъцко шпионина. Живи и здрави, пак ще говорим. Поне си му знаете номерата на приятеля на Цветелинка КарагЪзова, Пашата, Маджо, котараците и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
=== Пълен абсурд е негодни за нищо ***, които не могат да говорят членоразделно и не признават никакви закони, да решават кой да управлява държавата.=== Мааалко ще го изменя: "Пълен абсурд е негодни за нищо ***, които не могат да говорят членоразделно и не признават никакви закони, да управляват държавата". ДА, АМА СЕ СЛУЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 4
Mortagon
преди 10 години
Нужен е коефициент - "тежест" на глас. Всеки трябва да има право на глас - ром - 1, професор - 948 гласа. Трябва да има критерии по които да се формира този коефициент и така купуването ще стане безсмислено. Но не му е тук място да го дискутираме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Бяла бюлетина! На демокрацията само с бяла бюлетина!Другото решение е да се търсят и изучават законите на републиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 3
бай Промо
преди 10 години
Отн.: 'Гласуването трябва да е за всички'Еми не е точно така.Решението да не гласуваш е също начин да изразиш свободно отношението си към политическата простотия, която ни залива -като се започне от кафето и се стигне до кафеварките.Хора, които са преценили за себе си, че не разбират от мутрафонска политика и от това кой какви игрички си върти ... откога и защо, и за какъв играч се мисли или представя, трябва да бъдат уважавани и да не бъдат изнасилвани със законодателството, което да се приема на база прескачане на друго законодателство.И как точно ще се обясни на хора с коефициент на справяемост 15 на 15, че трявало да гласуват задължително?Задължително трябва да е не гласуването, а IQ теста преди гласуване, вкл. IQ тест за всички кандидатите и техните сателити и ментори и геостратегически съветници. Да се види кой какъв е и какви са тези хора, които вземат разни умопомрачителни решения за периодична смяна на геополитическата ориентация на страната през няколко години ...и защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
mobiman
преди 10 години
Това ли е дефиницията за ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още