IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС не са против идеята за задължителното гласуване

България отива към предсрочни избори, защото те са неизбежни, каза Лютви Местан

13:02 | 06.06.14 г.
ДПС не са против идеята за задължителното гласуване

ДПС подкрепя тезата на БСП за по-ранни избори от догодина и не е против въвеждане на задължително гласуване, каза лидерът на движението Лютви Местан. По-рано днес БСП поискаха предсрочни избори, но не незабавно. Лидерът на социалистите Сергей Станишев се обяви и за задължително гласуване.

Местан беше категоричен, че България отива към предсрочни избори, защото те са неизбежни, а не заради вчерашната пресконференция на движението.

Той заподозря обаче, че проблемът е, че тезата е изказана именно от него и от ДПС. „Жалко, ако някой се нуждае от удобен виновник, жалко“, коментира Местан.

„Не драматизираме нищо, в това число и искането за задължително гласуване, това е автономно право на БСП, на ГЕРБ и на останалите партии, които биха го подкрепили“, допълни той.

Лидерът на ДПС определи като новина от брифинга на Сергей Станишев днес „искането за предсрочни избори по-рано, отколкото ние ги искахме“. Местан заяви, че е това е мъдра позиция на един силен политик. Това трябва да се подкрепи, има много логика в провеждането на избори на дата, която да направи възможно новият парламент да извърви цялата бюджетна процедура, посочи той.

Лидерът на ДПС каза, че втората новина е именно предложението за задължително гласуване.

Той заяви, че не иска да е вярна интерпретацията на медиите, че предложението на БСП за задължителното гласуване е отмъщение на БСП срещу ДПС и посочи, че би се почувствал огорчен, ако това е вярно.

Местан уточни, че предложението за задължително гласуване на левицата не е било споделено с движението, но нямало да използва израза "бяхме изненадани", защото било автономно право на БСП да разгръща свои политически идеи.

Той определи като верен и точен анализ думите на Станишев за неизбежни предсрочни избори след ниската подкрепа на евровота за властта.

Той посочи, че вчера е изпълнил дълга си. „Няма да влизам в спор кой и защо е бил изненадан от вчерашното ми изявление. В тази деликатна ситуация трябва да запазим коректния стил и  да останем отворени за диалог с всички“, подчерта той.

Местан обаче заяви, че вариантите, които е обявил, „бяха споделени предния ден с г-н Станишев“, както и предпочитанието на ДПС за избори в края на 2014 г. Не допускам това да бъде оспорено или отречено, не би било коректно, подчерта той.

Лидерът на ДПС подкрепи и тезата на Станишев, че „формулата на програмния кабинет е изчерпана“, но според него тя е била единствената възможна.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още