IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът очаква политическите лидери да посочат дата за предсрочни избори

Росен Плевнелиев и евродепутатите са обсъдили процедурата за избор на европейски комисар от България

16:02 | 09.06.14 г.
<p>
	Българските евродепутати запознаха президента Росен Плевнелиев с приоритетите си за следващите 5 години. <em>Снимка: БТА</em></p>

Българските евродепутати запознаха президента Росен Плевнелиев с приоритетите си за следващите 5 години. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев очаква от политическите лидери да проведат разговори и да постигнат консенсус за дата за предсрочни парламентарни избори. Днес той се срещна с 14 от общо 17-те български депутати в Европарламента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Николай Бареков президентът е казал, че датата на изборите е дело на парламентарно представените партии, но споменал края на септември – началото на октомври, съобщи Нова телевизия.

На срещата Плевнелиев и евродепутатите са обсъдили процедурата за избор на европейски комисар от България. Президентът е заявил категорично, че държи на ясна и прозрачна процедура, която трябва да бъде предложена от политическите партии и правителството. Държавният глава счита, че страната ни не трябва да изчаква последния възможен момент, а да бъде активна в определянето и защитата на кандидатурата за нов член на Европейската комисия от България.

Евродепутатите са запознали президента с акцентите в своята работа през следващите пет години. На тази първа по рода си среща президентът и българските представители в ЕП са се обединили около няколко водещи за България направления, по които е необходимо както вътрешнополитическо съгласие, така и единодействие на българските членове на ЕП от всички политически семейства.

Като ключови приоритети президентът Росен Плевнелиев е посочил преодоляването на трудностите при усвояването на средствата от оперативните програми в последните месеци от настоящия програмен период 2007-2013 г., подготовката на качествени проекти по европейските инструменти от следващия период до 2020 г., както и работата по приетата с консенсус дългосрочна Програма за развитие „България 2020“.

Защитата на правата на българските граждани в Европейския съюз е друг приоритет, който ще бъде основен в работата на българските евродепутати. Българите не бива да бъдат използвани при решаването на вътрешнополитически проблеми в никоя друга държава-членка, е коментирал държавният глава и е посочил важния глас на българските представители в ЕП в случаите, в които българските граждани са обект на неравноправно отношение в други държави от ЕС.

Евродепутатите ще отстояват активната българска позиция по отношение на политиката на  разширяване на ЕС, политиката на съседство и политиките спрямо страните от Източното партньорство на ЕС, стана ясно по време на срещата. „Който говори за интеграция, трябва да работи за нея. По отношение на интеграцията на страните от Западните Балкани българите в Европейския парламент постигнаха много“, смята президентът. Като отделен акцент държавният глава е обобщил активните усилия за утвърждаване на България като основен фактор за повече интеграция и свързаност на Балканите.

Българските евродепутати са изразили готовност да работят заедно за по-добрата репутация на България в ЕС и за повече доверие, както и да бъдат активни по отношение на защитата на интересите на българските общности зад граница.

Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още