IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът очаква политическите лидери да посочат дата за предсрочни избори

Росен Плевнелиев и евродепутатите са обсъдили процедурата за избор на европейски комисар от България

16:02 | 09.06.14 г.
<p>
	Българските евродепутати запознаха президента Росен Плевнелиев с приоритетите си за следващите 5 години. <em>Снимка: БТА</em></p>

Българските евродепутати запознаха президента Росен Плевнелиев с приоритетите си за следващите 5 години. Снимка: БТА

Като основни теми в дейността на членовете на ЕП от страната ни са откроени мерките на европейско равнище за борбата с младежката безработица, а поводът е недостатъчното финансиране, предвидено за България – от 6 млрд. евро до 2016 г. страната ни ще може да разчита на едва 50 млн. евро. Страната ни ще работи активно и за повече европейска свързаност и за балансирано регионално развитие в рамките на ЕС, за нови политики, насочени към малкия и средния бизнес, както и за повишаване на енергийната сигурност чрез усилия в подкрепа на единния европейски енергиен пазар.

Политиките на ЕС в областта на миграцията и убежището остават приоритетно направление за страната ни като външна граница на ЕС и в контекста на миграционния натиск върху южните държави-членки на съюза. Българските евродепутати са единодушни също така в позициите си по присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол и по отношение на продължаващото действие на Механизма за сътрудничество и оценка с ЕК.

Президентът и българските евродепутати споделят мнението, че е време присъединяването на страната ни към преходния валутен механизъм ERM II и последващото членство в зоната на единната европейска валута да бъде изведено като национален приоритет.

Президентът и евродепутатите са решили да разговарят на среща в същия формат поне веднъж годишно.

Според евродепутата Илияна Йотова поради различията, които имат избраните български представители в ЕП, темата „Южен поток” почти не е засягана на срещата с президента. Това, което чух днес от президента, е, че той също няма нищо против изграждането на „Южен поток”, стига да бъде направено по европейските правила, което в крайна сметка е и наша позиция, заяви  Йотова, цитирана от „Фокус“.

Според евродепутата от листата на ГЕРБ Томислав Дончев при обсъждането на следващия български еврокомисар не са посочвани имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още