IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранката обсъжда графика за отпуските и социалната пенсия

Очаква се режимът за планиране на отпуските за малките фирми да бъде облекчен

09:30 | 10.06.14 г.
Тристранката обсъжда графика за отпуските и социалната пенсия

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди промени, свързани с графика за отпуските, който фирмите са задължени да изготвят, както и увеличение на социалната пенсия на 113 лева от 1-ви  юли.

От социалното министерство предлагат график да няма в малките фирми, но неизползваните дни да се ползват задължително през първата половина на следващата година.

„Хората с неползвани отпуски няма да бъдат ощетени. Ще си ги ползват толкова, колкото им е предписал законът. Ако не могат да си ги използват тази година, ще си ги използват следващата“, коментира пред БНР заместник-социалният министър Светлана Дянкова.

„Това на някои работодатели може би няма да се хареса, но трябва да се спазват правата на работниците. Има и ще има срокове, както досега. Все пак натрупаните отпуски да не стават прекалено много“, разясни предложението тя.

Правителството предлага ръст от 3 лева за социалната пенсия, което включва и осъвременяването по швейцарското правило. Това ще повиши и размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, на добавките за чужда помощ и на парите за ветераните от войните.

Социалните партньори ще обсъдят проекта на постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, както и промени в наредбите за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО и за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица.

Ще бъдат дискутирани и проекти на закони за изменение и допълнение на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още