IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите са готови да приемат отпадане на графиците при отпуските

Социалните партньори отказаха коментар по темата за удължаване на платеното майчинство с обяснението, че това е само една сурова идея

15:50 | 29.04.14 г.
Синдикатите са готови да приемат отпадане на графиците при отпуските

Синдикатите са готови да направят компромис и да приемат предложението на работодателските организации да отпаднат графиците при ползването на отпуските, ако бизнесът се съгласи да отпадне давността при ползването им. Това каза Чавдар Христов от КНСБ на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той посочи, че въпросът е обсъден в комисия към съвета, но няма окончателно решение заради различията в позициите на двустранно ниво. Все пак Христов уточни, че е възможно да се приеме предложението да отпаднат графиците за малките и средните предприятия.

Бизнес организациите отказаха коментар по темата.

Припомняме, че вицепремиерът Даниела Бобева преди време коментира идеята да отпаднат графиците при планиране на отпуските, като посочи, че кабинетът ще работи за това предложение с цел да облекчи бизнеса.

По темата за удължаване на платеното майчинство социалните партньори отказаха коментари с обяснението, че това е само една сурова идея и няма съгласие между синдикати и работодатели по нея. Когато бъде постигнато известно сближаване на позициите, идеята ще бъде коментирана в тристранката, каза Чавдар Христов.

По-рано днес тя беше коментирана и от управителя на НОИ Бисер Петков. Той каза, че към момента от осигурителния институт не са искани разчети за ефекта от подобна мярка.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира вчера идеята платеният отпуск по майчинство да се удължи с още шест месеца, така че да стане две години и половина, като посочи, че в момента родителите не се възползват от правото си на майчинство, защото то е неплатено. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че предложението за удължаване на платеното майчинство би могло да се обсъди, но при определени условия.

Днешното заседание на тристранния съвет приключи без нито едно окончателно решение по всички 400 предложения на социалните партньори по Кодекса на труда. Всички страни се обединиха около становището, че предложенията са твърде много и различията прекалено големи.

Беше решено да бъдат формирани две работни групи към министерството на труда, които да излязат с единни и конкретни предложения по всички 400 точки, които поетапно да влизат за обсъждане в тристранния диалог.

И работодатели, и синдикати обаче са единни по въпроса, че Кодексът на труда е много остарял, на 28 години, и има нужда от коренна промяна.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че има известен напредък по преговорите по новия Кодекс на труда, макар и засега да има консенсус по едва четири точки.

Чавдар Христов от КНСБ отново напомни, че по-ефективно ще се работи, ако предложенията първо бъдат обсъдени на двустранно ниво и после да се предложат на министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още