IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: "Южен поток" по правилата на ЕС губи смисъл за Газпром

Българите избираха изпълнител без каквато и да било прозрачност и без истински конкурс, посочва Михаил Крутихин от RusEnergy

22:00 | 10.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерт: "Южен поток" по правилата на ЕС губи смисъл за Газпром

"Газпром е свикнал с монополно положение и именно такова отношение към себе си изисква от ЕК. Той настоява за промяна на законодателството на ЕС", казва партньорът от консултанската компания RusEnergy Михаил Крутихин, цитиран от "Независимая газета".  

Но дори "Газпром" да построи проекта "Южен поток" - ако се съобрази с всички правила на ЕС, тази тръба за него ще загуби смисъл. Претенциите към избора на подизпълнители за строителството на българския участък станаха именно повод, а не главна причина за забраната, предполага Крутихин.

"Избираха без каквато и да било прозрачност и без истински конкурс, което възмути европейските регулатори, несвикнали с такива номера", обяснява експертът. Крутихин не вижда особени перспективи за компромис в създалата се ситуация.

"България в течение на няколко години получаваше предупреждения, че в своите споразумения с Русия и Газпром нарушава европейските норми. Едва когато европейците започнаха процедура за санкции, България прекрати осъществяването на проекта“, продължава Крутихин. Затова според него България или ще трябва да се съгласи с всички изисквания, или, "както се шегуват наблюдатели, ще й се наложи да провежда референдум за излизане от Евросъюза".

Проектът за газопровод "Южен поток" се оказа в центъра на сложни руско-евро-украински отношения, пише "Независимая газета" в статия под заглавие "Южен поток" става Южен фронт". Спирането на проекта се оказа неприятен сюрприз за "Газпром" и Кремъл.

Междувременно вчера стана известно за плановете на украинското правителство да разделят "Нафтогаз" на пет компании и да създадат на тази база минимум две съвместни предприятия с ЕС и САЩ. Очевидно именно с това се обяснява стремежът на Еврокомисията да реши въпроса за украинския транзит и да забави решаването на ситуацията с "Южен поток". Този проект трябва да диверсифицира руските доставки и да понижи зависимостта от украинската газотранспортна система.

"Гюнтер Йотингер направо заяви, че "Газпром" трябва да реши отначало ситуацията с Украйна, а след това, може би, ще разрешат да се строи "Южен поток". Но как да се уреди ситуацията с Украйна, ако тя няма пари, не е съвсем ясно. И откъде ще се появят - също е неизвестно. При това, ако наистина възникнат проблеми с украинския транзит, ще пострадат основно именно жителите на Южна Европа, за които се строи "Южен поток". Еврокомисията явно иска сериозни отстъпки от "Газпром", но какви именно - не може да се разбере, засега нищо конкретно не се казва", разсъждава директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
dakl,Какъв Вашингтон бълнуваш?Ние сме робите на ЕС!А в случая, проста US дават едно рамо на ЕС, за да се отъпват от зависиостта на Руския газ, в която Меркел ги набута!!- така че, вземи да мислиш (ако можеш), а да не пишеш клешета от зомбирания си мозък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Нищо подобно. За Северен поток бе направено изключение в основното препятствие при стороителството на газопроводи, т.е. други доставчици да имат възможност да ползуват тръбата без да са се бръкнали и да са платили нещо за нейното строителство!Ето това изключение Русия иска и за Южен поток и за това отправи претенцията към СТО след като ЕК отказа да направи изключение .А това че от спора ще намажат турците няма никаво съмнение. Руснаците вече са почти готови да отстъпят пред турското искане те да са продавачи на руския природен газ доставен на тяхна територия.Ерго, Турция е повече от убедена , че Европа няма алтернатива и приказките за доставка на втечнен газ от САЩ са за наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 9 години
Не знам колко пъти трябва да напиша, че Северен поток спазва европейското законодателство. Точно затова и се използва с 50% от капацитета си. Като се хванахте за тази опорна точка на Кремъл и не се пускате! Кучета и котки може, а прасета не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
С други думи нас , държавите в Южна Европа, ни принесоха курбан за геополитическите интереси на Вашингтон! Важното е , че богатите в ЕСняма да пострадат, за тях има Северен поток, за тях не важат никаква регулационни пакети на ЕК, а нас кучета ни яли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още