IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за конкуренцията ще минат в рамките на този парламент

Законът ще бъде гледан в пленарна зала до края на седмицата е ясно от програмата на Народното събрание

12:36 | 11.06.14 г.
Промените в Закона за конкуренцията ще минат в рамките на този парламент

Въпреки политическата обстановка промените в Закона за защита на конкуренцията, които имат за цел да подобрят отношенията между търговци, производители и доставчици, ще бъдат разгледани на второ четене в пленарната зала до края на седмицата. Това заявиха от Съюз "Произведено в България" по време на специална пресконференция в БТА.

Представителите на българския бизнес са получили уверения от депутатите, че законопроектът няма да бъде забравен. Справка на сайта на Народното събрание показа, че дебати по закона действително са включени в седмичната програма на депутатите.

По време на пресконференцията представителите на различни браншови организации, които подкрепят промените, разсеяха някои опасения, свързани с приемането на новите промени. Едно от тях е прогнозата, че храните ще поскъпнат. 

Приемането на един закон няма да промени себестойността на произвежданата продукция в каквато и да е посока, заяви Лукан Луканов, председател на Съюз "Произведено в България".

Представителите на търговците коментират, че новите изменения в закона ще доведат до повишаването на цените, но това е абсолютно несъстоятелно, допълни още той. Според него не са се появили предпоставки за повишаване на цените и няма връзка между закона и цената на продуктите.

Луканов изрази своята изненада и от публикувания доклад на Световната банка по повод готвените промени. „Не съм чул институцията да изказва становище при приемане на подобни закони в други страни“, допълни той.

„За нас това е един лобистки доклад, за който някой е платил едни пари и очаква да постигне някакъв резултат“, смята още Луканов. Той посочи, че законодателни промени, подобни на предложените от депутати от БСП и ДПС, има и в други държави и даде пример с Румъния.

Там отношенията между търговци, доставчици и производители са били разгледани и са приети законодателни промени през 2010 година, като споровете между страните са били още по-ожесточени. Стигнало се е дотам, че представителите на търговските вериги са заплашили да напуснат страната в знак на протест срещу новите моменти в закона, посочи Луканов и допълни:. „Законът беше приет, веригите не напуснаха Румъния“.

Луканов отхвърли и опасенията за влошаване на конкуренцията на пазара в резултат от предложените промени. Според него в текста на предложените промени в закона са имплементирани текстовете от Зелената книга на ЕК по казуса. В този документ са били анализирани многогодишни нелоялни практики в цяла Европа.

Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, посочи няколко нелоялни практики, прилагани от търговските вериги у нас. Сред тях например са договори със задна дата, задължителни отстъпки и начисляване на услуги, които не са свързани пряко с реализацията на стоката на пазара. Визирани бяха различни такси, които доставчиците на търговските вериги плащат и предлаганите отстъпки, включително и за „Боулинг турнир“, „Нов магазин“ или „Рожден ден“.

За Кукушева е много важно да има свободно договаряне между участниците на пазара, който определя цената. Тя посочи, че проблемите за българските производители са факт, защото потреблението е ниско.

В тази връзка тя повтори предложението си да бъде въведена диференцирана ставка на ДДС за най-необходимите бързооборотни стоки  - храните, което ще понижи цената на стоките.

Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев пък заяви, че веригите са търсен партньор за представители на винения бранш. Благодарение на тях те успяват да разширят своите пазари. Радев обаче поиска по-голяма равнопоставеност между страните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още