IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отпуска по 10 хил. лв. на близките на загиналите в бедствието

Общини и фирми даряват средства за наводнените райони

17:22 | 20.06.14 г.
<p>
	След падналия проливен дъжд в област Велико Търново най-пострадал и са градовете Дебелец и Килифарево (на снимката). <em>Снимка: БТА</em></p>

След падналия проливен дъжд в област Велико Търново най-пострадал и са градовете Дебелец и Килифарево (на снимката). Снимка: БТА

По 10 000 лева еднократна помощ на семействата на загиналите при наводненията във Варна и в Добрич ще гласува Министерският съвет, съобщи днес във Варна социалният министър Хасан Адемов. Проектът на постановлението се подготвя.

Жертвите на стихията във варненския квартал „Аспарухово” са 10, потвърдена е информацията за един загинал на територията на област Добрич.

По думите на Адемов към момента е ясно, че между 250-300 души имат нужда от еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лева.

Редица общини заявиха готовност да помогнат на бедстващите райони.
Община Пловдив е готова да подпомогне Варна със 100 000 лева и 20 доброволци за преодоляване на щетите след разразилото се природно бедствие, съобщи временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Розалин Петков.
Кметът на община Бургас Димитър Николов нареди да се подготви спешна докладна записка, с която на местния парламент в Бургас се предлага да вземе решение за отпускане на 80 000 лв. финансова помощ за възстановяване на щетите от наводнението във Варна, съобщиха от пресцентъра на общината.

„На Варна ще й трябват десетки милиони, за да се съвземе след този ужас. Бургас се чувства длъжен да помогне в трудния момент и да се присъедини към общобългарската солидарност, чиито прояви виждам в момента”, каза Димитър Николов.

Стотици доброволци от цялата страна се стичат към бедстващия варненски квартал „Аспарухово“. Желаещите да се включат във възстановяването на нормалната обстановка вземат участие в разчистването на калта, отпадъците и дървесната маса, съобщиха от пресцентъра на общината. Сборен пункт за доброволците е кризисният щаб, разположен в районното кметство на Аспарухово.

Набира скорост и кампанията за събиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията чрез SMS на номер 1466 - номерът на БЧК за бедствени ситуации.

Всеки може да изпрати съобщение с текст DMS VARNA и на номер 17777. Цената на краткото съобщение е 1 лeв, а събраните пари са за всички засегнати от наводненията райони.

От компанията "Южен поток транспорт" са дарили 50 000 лв. на Българския Червен кръст за подпомагане на пострадалите от наводненията и преодоляване на щетите, съобщиха от дружеството.

Община Добрич откри банкова сметка за дарения, с които да бъдат подпомогнати пострадалите при наводненията от проливните дъждове, съобщи пресцентърът на кметската управа. В общината е обявено бедствено положение след пороя.

Средствата могат да бъдат превеждани по сметката "община град Добрич BIC SOMBBGSF, Общинска банка АД, IBAN BG 06 SOMB 9130 84 10000644, код за вид плащане 44 51 00.

Още за бедствието в страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още