IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 615 хил. лв. са събрани от sms-и за пострадалите от наводненията

Даренията ще са само за подпомагане на бедстващите и връщане към нормалния им живот

09:54 | 23.06.14 г.
Над 615 хил. лв. са събрани от sms-и за пострадалите от наводненията

В благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията до 22 часа снощи от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева.

Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, посочват от Фондация "Помощ за благотворителността в България", съобщи БНР.

От събраните над 70 хиляди лева по банкова сметка вчера около 6 хиляди лева са изразходвани за купуване на необходимите инструменти за доброволците.

Близо 130 хиляди лева са преведените средства по банков път към сметката на БЧК за пострадалите от наводненията. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров. „Приблизително 25 хил. лева са дарените средства по интернет”, каза още Григоров.

Междувременно управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова е разпоредила на директорите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) във Варна, Добрич и Велико Търново да оказват пълно съдействие на пациенти, загубили медицинската си документация в потопа, съобщават от фонда.

Причината е, че водната стихия е отнесла личните документи на много граждани от бедстващите градове. Хронично болни, чиито рецептурни книжки са изчезнали, могат незабавно се обърнат към РЗОК, където ще получат необходимата им помощ.

Пациентите могат да отправят въпроси и на горещия телефон на НЗОК – 0800 14 800, както и в рубриката „Он лайн консултации“ на сайта на институцията – www.nhif.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още