IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията във Варна се подобрява, Добрич се нуждае от дългосрочно подпомагане

Има сериозен риск да бъде разрушена стената на язовир „Ботево”, каза Цветлин Йовчев

19:56 | 22.06.14 г.
Ситуацията във Варна се подобрява, Добрич се нуждае от дългосрочно подпомагане

След наводненията ситуацията във Варна се подобрява, Добрич ще има нужда от дългосрочно подпомагане. Това каза председателят на Българският червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред „Фокус”.

Той посочи, че в най-засегнатия квартал на Варна, където при приливната вълна загинаха хора -„Аспарухово”, водата напълно се е оттекла и в момента продължава почистването и възстановяването.

Вече се вижда резултатът от помощта на близо 400-те доброволци от цялата страна, които се включиха в почистването и отводняването на засегнатите региони. Доброволците, включително от БЧК, не само са помогнали на много хора, но са успели да върнат надеждата им, заяви Григоров.

Според него ситуацията в Добрич е много по-тежка. Там водата няма къде да се оттече и ще има нужда от дългосрочно и много по-сериозно подпомагане. Продължават да падат къщи, хора се евакуират домовете им, обясни Христо Григоров.

Бяха обявени имената на загиналите при водното бедствие в "Аспарухово", съобщи Dnes.bg. Жертви на стихията са станали трима мъже и осем жени.

Най-възрастният загинал е 83-годишната Йорданка Илиева Георгиева. Най-младите жертви на природното бедствие са 8-годишната Зина Силвиева Шопова и 13-годишният Стефан Емилов Стефанов. Останалите жертви на наводненията са Иванка Колева Пенчева (70 г.), Магдалена Жанева Шопова (29 г.), Тодорка Стефанова Стоянова (38 г.), Марин Василев Маринов (60 г.), Магбуле Ризаева Абзова (79 г.), Анка Стоянова Демирова (67 г.), Юлиян Илиев Бошнаков (63 г.) и Зоя Асенова Шопова (59 г.). Всички загинали са от Варна.

Част от жертвите бяха погребани днес. Все още се издирват две деца, в неизвестност след водното бедствие във варненския квартал.

По информация на bTV в Добрич е загинал един човек, въпреки първоначалната информация за две жертви.

Язовир „Ботево”, който се намира във варненската община Аксаково, прелива и е под постоянно наблюдение. Той е собственост на община Аксаково.

Има много сериозен риск да бъде разрушена стената на този язовир, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред bTV. Той обясни, че са взети превантивни мерки като от рисковите райони на близкото село Ново Ботево са евакуирани всички жители, а останалите са предупредени за опасността. Дежурни екипи непрекъснато следят ситуацията в района, допълни Йовчев.

Каскадата от язовири в общините Аксаково и Суворово, състояща се от язовирите „Левски – 2”, „Николаевка – 1”, „Николаевка – 2”, „Засмяно” и  „Ботево”, изградени на Суха река, се намира над яз. „Одринци”. Последният е изграден на същата река Суха река и се стопанисва от Напоителни системи – Варна. Язовир „Одринци” е способен да поеме водните обеми на всички язовири от посочената каскада, включително и водата от язовир „Ботево”, по данни на МОСВ.

Цветлин Йовчев посочи, че в някои части на Добрич нивото на подпочвените води продължава да е високо, но се работи активно по отводняване на залетите площи, като в работата участват около 40 екипа на „Пожарна безопасност“ и на „Гражданска защита“.

От екоминистерството предупредиха, че днес и утре се очаква да се повишават поради оттичане нивата на реките в Дунавски и Черноморски басейн, Арда, Марица и Тунджа. Все още съществува риск от локални, внезапни наводнения. Към настоящия момент най-пълноводни са реките Русенски Лом, Тунджа при Елхово и Янтра при Каранци. Възможно е при някои реки да се увеличи водното количество от преливане и контролирано изпускане на микроязовири.

Проходът на Републиката, където бяха нанесени сериозни щети, остава затворен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още