IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изявленията за лошо фискално състояние са "крясъци", смята премиерът

Граждански организации са раздвоени за оставката на Орешарски

18:03 | 24.06.14 г. 1
Изявленията за лошо фискално състояние са "крясъци", смята премиерът

Министър-председателят Пламен Орешарски определи като „крясъци“ изявленията за лошо фискално състояние и посочи, че в това отношение сме между първите пет страни в ЕС-28. Няма нито един фискален и макроикономически параметър, който да е по-лош от миналата година, повтори премиерът на среща с представители на граждански организации в Министерския съвет.

Той коментира, че не вярва политическата криза да увеличи приходите в хазната и допълни, че по-скоро може да стане обратното.

Цената на оставането или не на едно правителство е субективна оценка, коментира премиерът. Той за пореден път заяви, че въпросът за оставка на кабинета не може да се решава от изпълнителната власт в ситуация, в която премиерът няма своя политическа партия.

„Всеки кабинет, всяко правителство, за да работи, се нуждае от парламентарна подкрепа, защото такъв е механизмът. Без парламентарна подкрепа не може да направите нищо“, обясни той.

Орешарски напомни, че след политически консултации ще бъде посочена приемлива дата за предсрочни избори, от „което ще произтекат и механизмите, описани в Конституцията“.

Правителството ще търси допълнително пренасочване на бюджетни средства поне за най-спешните ремонти, които трябва да се направят след наводненията, каза още министър-председателят. Министрите пък ще търсят вътрешни бюджетни резерви за подпомагане на засегнатите домакинства и публични институции.

Орешарски коментира и темата за спирането на „Южен поток“, което той разпореди до изясняване на повдигнатите въпроси от ЕК по проекта. По думите му подписаните споразумения за газопровода не пораждат никакви неустойки от наша страна.

Представители на граждански организации застанаха на противоположни позиции за това трябва ли кабинетът да подаде оставка. Въпреки че на срещата в "Гранитна зала" на МС те имат възможности да зададат въпроси към премиера и министри от кабинета, началото й премина предимно с изказвания за или против правителството.

Спас Колев от „Свободни, можещи, силни“ призова премиера да не подава оставка. Вие трябва да продължите да работите и да изпълните ангажиментите към гражданското общество, обърна се той към министър-председателя.

Не само не трябва да си подавате оставката, нямате право, докато не си изпълните програма, каза и Нина Гергова, едно от лицата на контрапротестите, която допълни, че подаването на оставка под политически натиск ще е предателство.

Веселин Василев от Гражданско движение „Освобождение“ обаче каза, че не е съгласен с дирижираното изявление на Колев. Ирина Абаджиева от инициативен родителски комитет пък изрази съмнение, че което и да е правителство може да управлява при липса на политическа подкрепа. Каква е цената на оставането на това правителство и ще може ли обществото да я плати, попита тя.

Божидар Томалевски от „Другата България“ предложи парламентарно представените партии да се откажат от субсидията си и тя да отиде за пострадалите от наводнението в „Аспарухово“.

Орешарски коментира, че това също е политически въпрос и не бива да отиваме в крайности като напълно лишаваме партиите от субсидии, „защото те намират други източници на финансиране“.

Утре на заседанието на МС ще бъде приет последен вариант на Споразумението за партньорство с ЕК. Към настоящия момент само Дания има такова споразумение, като там няма кохезионни фондове. Страните, които получават значителен обем фондове, преговарят като нас, обясни Орешарски времевия хоризонт, свързан с подготовката на споразумението.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
tonitov
преди 9 години
Щом най-големият мишок, най-напред кораба напуща и се спасява в Брюксел, ще разберем колко много за пореден път сме жесто обрани. Да се готви здравата глава плюските от болната им глава да поеме, като в хербарии в упорни точки от плоски лъжи подредени. Народа отново ограбен но! ще бъде за осми път обнадежден, че ще бъде спасен и дори възмезден. Сладък народ, колкото повече го мачкаш толкова повече те избира.Да живей народа! Да сме на влас все ние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още