IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С до 20% може да се увеличат заплатите на спешните лекари в София от септември

Средствата ще са от вътрешно преразпределение на ресурса в столичния Център

10:38 | 02.07.14 г.
С до 20% може да се увеличат заплатите на спешните лекари в София от септември

Вероятно от 1-ви септември работещите в Спешна помощ в София ще преминат на 7-часов работен ден, а заплатите им ще бъдат повишени с 15-20 процента чрез вътрешно преразпределение на ресурса в столичния център. Това каза пред БТА изпълняващият длъжността директор на Центъра за Спешна медицинска помощ-София д-р Александър Златанов.

Той обясни, че в момента се консултира редът, по който това да стане. „Това, че не са преминали с години на такъв режим, е огромна грешка и е отнела доста привилегии и пари от работещите. Напълно изпълнимо е. В момента се извършва подготовка за преминаването към такъв намален работен ден“, коментира Златанов. И допълни, че подготовката ще трае един или два месеца.

По отношение на лекарските дежурства Златанов каза, че те ще си останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се имат предвид по-малко необходими отработени часове. „Проста сметка показва, че по индиректен начин ще се увеличи възнаграждението на всеки лекар с 15-20 процента. Интересно ми е защо този ресурс е спестяван дълги години?", попита риторично той.

Относно назначаването на нови хора в Центъра директорът каза, че до няколко месеца трябва да заработи по-добре схемата за назначаването им. Идеята е месечно да се назначават поне по 7-8 медицински лица.

„Явно всички са очаквали, че за един месец ще има драстично или поне някакво увеличение на заплатите, което няма как да стане за 30 дни, просто заради процедури, които се спазват при увеличаване на работните заплати“, обясни Златанов в коментар на започналите преди дни нови протести на спешните лекари.

На въпрос какви други възможности има за увеличение на заплатите на медиците в сектора той отговори, че това зависи от здравния и от финансовия  министър. „Доколкото знам, министър Таня Андреева е договорила и има такива разчети за увеличаване на основната работна заплата на работещите в спешната помощ от 1 януари 2015 година“, посочи Златанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още