IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ производители атакуват в съда решението за "нулева година" за нови мощности

Зелената енергия вече е по-евтина от конвенционалната, коментираха от Българската фотоволтаична организация

14:07 | 02.07.14 г.
ВЕИ производители атакуват в съда решението за "нулева година" за нови мощности

Производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) ще атакуват в съда решението на енергийния регулатор да обяви още една “нулева година” за присъединяване на нови “зелени” електроцентрали към мрежата. Това коментира пред БТА Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична организация.

Припомняме, че снощи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви, че намалява преференциалните цени за изкупуване на енергията, произведена от възобновяеми източници от 1 юли. Цените, на които ще се изкупува енергията от фотоволтаични централи, се намаляват със средно 28 на сто, а цените за енергията от вятърни централи падат със средно 22%. Решението на регулатора не се отнася за малките мощности – централи за производство на ток от вятър и слънце до 200 КВт и от вода и биомаса до 1500 КВт.

Отделно ДКЕВР реши, че до юли 2015 г. към електропреносната мрежа няма да се присъединяват нови, големи централи за производство на ток от възобновяеми източници. Такова ограничение действаше и в предходния регулаторен период (от 1 юли 2013 г. до 30 юни 2014 г.). Изключение се допуска само за мощности до 30 КВт върху покривни и фасадни конструкции на жилищни сгради и до 200 КВт за производствени и складови сгради.

Според Меглена Русенова обявяването на втора “нулева година” за присъединяване на ВЕИ централи към мрежата ще има отрицателен ефект върху крайната цената на тока за потребителите, защото зелената енергия вече е на по-ниски цени от конвенционалната. 

“Предоставихме на ДКЕВР ясно и мотивирано становище с икономически анализ и анализ на цените на световните пазари на продуктите, свързани с изграждането на фотоволтаични инсталации”, коментира Русенова.

Тя признава, че енергийният регулатор все пак се е съобразил в известна степен с производителите на енергия от възобновяеми източници и изкупните цени не са намалени с 50-60%, каквото беше първоначалното намерение на Комисията. Определянето на нови цени от ДКЕВР обаче практически е безсмислено с обявяването на нулева година за нови присъединявания, посочва Русенова.

Според нея цените на технологиите в сферата на зелената енергия са вече достатъчно ниски, че да могат новите присъединени мощности да имат положителен ефект върху крайната цена на електроенергията. “Зелената енергия вече е по-евтина от конвенционалната енергия и ако бъдат присъединени нови мощности на ниски цени, то това ще намали общия разход на обществото към възобновяемите източници”, коментира тя.

Според нея с нови присъединявания от ВЕИ мощности държавата би могла да компенсира и разходите, 
които въглищните централи ще трябва да заплащат за емисии парникови газове от 2016 г.

Кенет Лефковиц от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) коментира пред БТА, че има подписани предварителни договори за присъединяване на вятърни централи и съгласно тези договори са подготвени и определен обем проекти. Лефковиц не можа да конкретизира за какъв капацитет от мощности става въпрос, но уточни, че готови проекти има. 

Цените, които ДКЕВР определя за нови мощности от вятър, са убийствени - те не покриват инвестицията, заяви Лефковиц. Той добави, че подобни цени не могат да се нарекат преференциални. “Ще обжалваме това решение на ДКЕВР в съда, вече сме успели да оборим едно ценово решение на регулатора и ще продължим делата”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още