IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei: До дни Westinghouse подписва за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

За първи път, макар и неофициално, се споменава цената на реактора - 4,87 млрд. долара

12:52 | 03.07.14 г. 3
Nikkei: До дни Westinghouse подписва за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

До дни американската компания Westinghouse, част от структурата на Toshiba, ще подпише споразумение за изграждането на нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй”, съобщава японското икономическо издание Nikkei в своята електронна версия.

Според изданието преговорите между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Westinghouse са в напреднала фаза и споразумение може да има още до края на тази седмица. Припомняме, че двете страни преговорят от декември миналата година за изграждането на седмия блок в АЕЦ „Козлодуй”.

На този етап от българското правителство отказват да назоват цената на новата мощност, за която се водят преговорите. От Nikkei обаче посочват, че става дума за сума в порядъка на около 500 млрд. йени или 4,87 млрд. долара. Westinghouse ще получи и дял от ядрената ни централа, допълват още от изданието.

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че споразумението за изграждане на седмия реактор е на финалната си фаза. Зам.-директорът на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов заяви, че в проекта на споразумението се предвижда Westinghouse да държи дял от 30% в „АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности”, която ще изгради седмия блок.

След това обаче американската компания няма да участва в експлоатацията на новата мощност.

От Nikkei допълват днес, че това ще е първият реактор по технологията на Westinghouse в Европа. В някои държави, като Германия например, има ясно деклариран отказ от ядрената енергия. Във Франция и Великобритания обаче строителството на нови мощности не спира, коментират от изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Ураа! Да живее българо-американската дружба! (Нали това се иска от нас поданиците да казваме?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още