IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари от хасковската болница започват стачка, ако не получат заплатите си*

Здравната каса преведе на лечебното заведение 1,1 милиона лева

13:19 | 03.07.14 г.
Лекари от хасковската болница започват стачка, ако не получат заплатите си*

Медиците в хасковската болница започнаха стачни действия заради неизплатени заплати за май. Здравната каса дължи на лечебното заведение 1,8 млн. лева, които се очаква да бъдат преведени днес. Лекарите се заканиха, че ако днес до обяд парите не бъдат преведени, започват да приемат само спешни случаи, съобщи БНТ.

По-късно през деня Здравната каса преведе на болницата в Хасково 1,1 милиона лева* от дължимите 1,8 млн. лева. С получените средства ще бъдат изплатени заплатите на персонала, но няма да има разплащане с доставчиците, съобщи БНР. Лечебното заведение все още има запаси от медикаменти и консумативи.

Стачната готовност в болницата обаче остава до следващия месец, когато се очаква Здравната каса да издължи останалата сума и ако отново има орязани средства, ще започнат ефективни действия.

Общата сума, която Касата дължи на хасковската болница е 300 хил. лева за април и 1,5 милиона лева за май. Ясен отговор защо се бавят няма, при положение че на всички останали болници в областта парите са преведени, заяви директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

По повод намеренията на касата да свие бюджета на болницата с над 40% д-р Близнаков каза, че средномесечно в лечебницата заработват около 1,5 млн. лв. от различна дейност. Сега са се опитали да им въведат лимит на бюджета от около 1 млн. лева.

„Със същия процент, с който се намаля бюджетът на болницата, ще се отрази и на заплатите и на броя на лекуваните пациенти, тоест ако ние имаме лимит в пациентите, които можем да лекуваме с отпуснатите пари, ние няма да можем да лекуваме", обясни ситуацията шефът на областната болница в Хасково. Ако Здравната каса намали плащанията към болницата, е възможно тя да остане и без лекари.

Вчера директорът на болницата в Стара Загора проф. Петрана Чакърова каза пред БНТ, че болницата е пред фалит. Лечебното заведение има дългове от близо 20 млн. лева, запорирани са сметки и част от доставчиците на консумативи и медикаменти са прекратили снабдяването му.

* Актуализирана с информацията за перведените от НЗОК средства

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още