IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" ще е основна тема за Лавров по време на визитата му в София

Руският външен министър пристига в България по повод 135-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия

08:57 | 07.07.14 г.
"Южен поток" ще е основна тема за Лавров по време на визитата му в София

„Южен поток” ще бъде основната тема за разговори по време на визитата на руския външен министър Сергей Лавров в София, твърди РИА Новости, позовавайки се на съобщение на Министерството на външните работи на Русия. Руската агенция припомня, че „неотдавна София е прекратила работата по проекта”.

„Разчитаме на продължаване на взаимоотношенията в енергийната сфера, преди всичко по отношение на реализацията на проекта за строителството на българския участък на газопровода „Южен поток”, посочват в официалното си съобщение от руското външно министерство.

В програмата на руския външен министър има срещи с колегата му Кристиан Вигенин, президента Росен Плевнелиев, както и с премиера Пламен Орешарски. Освен разговорите за газопровода, двете страни ще „сверят часовниците си по двустранни, регионални и международни теми”, допълва още РИА Новости.

В програмата на външния министър е вписано валидиране на марка по повод 135-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

От руското външно министерство уточняват още, че целта на визитата на Сергей Лавров е и активиране на търговските отношения с България. „Необходимо е да се даде импулс на развитието на двустранния търговски оборот, чийто обем се свива неколкократно в последно време”.

Разговорите ще бъдат насочени и към развитието на транспортни проекти, сред които фериботната връзка „Кавказ – Варна”. Традиционна тема е и туризмът. През 2013 година 700 хил. руснаци са посетили България, като броят им расте с 14% спрямо 2012 година. 

Визитата на Сергей Лавров в България е по покана на българския външен министър Кристиан Вигенин по повод 135-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още