IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жалби при омбудсмана за блокирани заплати в КТБ

Одитът трябва да се направи докрай, смята Константин Пенчев

11:48 | 18.07.14 г. 4
Жалби при омбудсмана за блокирани заплати в КТБ

Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че в институцията има жалби от хора, чиито заплати и пенсии са блокирани в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Той уточни, че в случая не може да помогне. По думите му хората няма как да ползват и защитените си влогове, докато не се изясни проблемът в банката.

„Безспорно е, че одитът трябва да се направи докрай, защото не може да се оздрави или фалира едно предприятие, на което не се знае състоянието. Ние някакси слагаме колата пред коня“, коментира омбудсманът пред БНР.

Пенчев призова да се произнесат компетентните хора – финансистите, които да кажат какво е положението в банката и оттук нататък да се правят съответните правни и други изводи.

Омбудсманът е твърдо против да има законов текст, който да регламентира говоренето за банките, какъвто Народното събрание прие на първо четене.

„Омръзна ми, щом се случи нещо, веднага да променяме законите, най-вече Наказателния кодекс. Ще следя окончателната редакция на текста, когато се приеме и ще сезирам Конституционния съд. Този текст е излишен, не може истерично да се променя наказателният закон“, смята Пенчев.

На политическо ниво все още не е решен въпросът дали в КТБ да бъдат гарантирани само депозитите до 100 хил. евро, както предвижда законодателството в момента или със специален закон да бъдат защитени всички вложения.

Управляващите изтъкнаха като основен аргумент да се връщат всички средства това, че държавни и частни фирми, засегнати от проблема, внасят в държавната хазна 1,5 млрд. лв. такси и данъци. Ако проблемът не се реши, държавата ще губи стотици милиони левове на година.

Освен това в тези фирми са наети 75 000 души, които при евентуална загуба на работни места ще натежат на социалната система, изтъкна финансовият министър Петър Чобанов. Според министъра е необходимо да се преценят разходите и ползите и затова в подобни случаи в други страни е било вземано решение за защита на всички вложители.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
1.Фондът за гарантиране на влоговете в банките може да действа едва след като се отнеме лиценза на една банка. Доколкото знам това не се е случило.2.Не са гарантирани влогове на: държавата и на държавните институции; общините, както и на други лица - да не изброявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Все си мисля ,че сега е момента за закон с който да се гарантират всички загуби на акционерите на БФБ.:))) В крайна сметка хората какво са виновни за фалшивите и измислени счетоводни данни които подават поне 90% от дружествата тук . Те не би ли трябвало да бъдат защитени от измамническите действия на мажоритарните собственици . Загубиш ли пари ,държавата ги ги връща , щом за банката може , защо и за други неща да не може .То тук , като ти сринат борсата и цените на акциите 10 пъти , това няма ли същият отрицателен ефект , няма ли пострадали и тук 75 000 души . Пък ако броим и загубите на пенсионните фондове купували акции , май ще се окаже , че загубилите са поне 1 750 000. Те законче не заслужават ли ? А пък пенсионерите по селата ,които живеят с по 200 лв на месец ,не заслужават ли законче с което да ги обещетява държавата при всяка кражба от *** , още повече ,че самата държава е виновна с бездействието си за това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Кои са тези други страни в които при подобна ситуация са били гарантирани целите суми и какъв е бил законът в тях по същото време. Ако може поименно , защото май просто някой си наглася нещата така както му изнася , измисляйки си несъществуващи неща . И къде е логиката да налеем 3-4 милиарда , за да спасим евентуално някакъв 1,5 милиард от данъци , доста измислена цифра . И ако в единия случай евентуално ще се засегнат 75000 души / доста преувеличено, поне 10 пъти / , в другия ще бъде засегнат всеки българин от новите заеми които ще се вземат на гърба на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Добре, защо набъркахте сега бръщолевенията на Чобанов със точните и уместни изказвания на Пенчев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още