IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от нощувки в Пловдив са нараснали с една трета за полугодието

Приходите от туристически данък за първите шест месеца са се увеличили с 25%

11:54 | 25.07.14 г.
Приходите от нощувки в Пловдив са нараснали с една трета за полугодието

С 33% са нараснали приходите от нощувки в Пловдив през първото шестмесечие на годишна база, съобщиха от Община Пловдив, като се позоваха на данни от НСИ. Увеличението в реализираните нощувки за полугодието е 20%.

В данните за месец май 2014 г. мястото на Пловдив по отношение на реализирани нощувки и приходи от тях е след София, Несебър и Варна. Така градът минава напред в класацията на българските градове с 2 пункта, изпреварвайки Банско и Смолян. 

По данни на ОП „Туризъм“ приходите от туристически данък за първите шест месеца на 2014 г. също са се увеличили - ръстът на годишна база е 25%. Нарастването на реализираните посещения в туристическите обекти за периода януари-юни 2014 спрямо същия период през 2013 г. е 11%.

„Очакваме през следващите периоди този процент значително да се повишава и заради новите уникални за България туристически забележителности, които скоро открихме, като Раннохристиянската базилика и реконструкцията на Римския стадион с 3D представянето на обектa“, коментираха от Община Пловдив.

Оттам отчитат, че постигнатите резултати се дължат на успешното сътрудничество на общината с хотелиери, ресторантьори и браншови организации. Съществен принос имали и проекти като Международната среща на туроператорите.

Като друга успешна за местния туризъм инициатива от общината изтъкват преминаването на втори кръг на кандидатурата на Пловдив за “Европейска столица на културата 2019”.

Ремонтът на централната пешеходна зона, която се предвижда да стане най-голямата и благоустроена в България, както и участието на града в международни туристически изложения в страната и чужбина са инициативи, които също допринасят за ръста на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още