IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкопките на Перперикон започват с доста по-малко от нужните средства

Правителството е отпуснало 80 хил. лв., още 30-40 хил. се очакват от Община Кърджали, посочи ръководителят на проекта проф. Николай Овчаров

13:16 | 29.07.14 г.
<p>
	Снимка: www.perperikon.bg</p>

Снимка: www.perperikon.bg

За разкопките на Перперикон тази година са отпуснати 80 хил. лв. от държавата. Освен това се очакват още 30-40 хил. лв. от Община Кърджали. Това стана ясно днес от думите на ръководителя на проучванията на скалния град проф. Николай Овчаров по време на пресконференция по повод започването на разкопките.

Така общата сума на парите, които ще са нужни за изследванията, е далеч под това, от което учените се нуждаят. Преди месец проф. Овчаров заяви, че според него са необходими 200 хил. лв., за да бъде завършен цял етап в археологическия комплекс Перперикон – Акропола и Двореца-светилище.

За всички обекти в страната държавата е отпуснала общо 2,3 млн. лв. за планови разкопки през настоящата година, което е много малка сума, тъй като трябва да бъде разпределена на над 100 обекта в страната, каза още професорът.

Разкопките ще стартират на 4 август. Най-вероятно те ще продължат до октомври-ноември тази година, но няма да бъдат завършени напълно, категоричен беше Овчаров.

„За първа година започваме толкова късно и ще продължим работа до толкова късно“, каза той.

Работата ще започне с доста по-малко хора, отколкото досега. Причината е недостатъчното финансиране на проекта, посочи Овчаров и обясни, че ако досега по разкопките са работели по не по-малко от 80 души, сега заетите ще бъдат 35.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още